Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да обсъди използването на френски ядрени бойни глави като част от "надеждна европейска защита" срещу заплахите от Русия, предава европейската редакция на Politico.

"Подкрепям започването на този дебат, който трябва да включва противоракетна отбрана, стрелба с оръжия с голям обсег, ядрени оръжия за тези, които разполагат с тях или които имат американски ядрени оръжия на своя територия", заяви Макрон в интервю за регионални издания от пресгрупата Ebra.

"Франция ще запази своята специфика, но е готова да допринесе повече за защитата на европейската земя", допълва той.

Франция, която разполага с около 300 ядрени бойни глави, е единствената ядрена сила в Европейския съюз.

През последните седмици френският президент заема все по-твърда позиция спрямо Русия заради пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна и не за първи път предлага използването на френските ядрени оръжия за отбрана на ЕС.

Макрон за първи път намекна за този възможен ход през 2020 г., когато призова за "стратегически диалог" относно "ролята на френското ядрено възпиране в колективната сигурност на Европа", в опит да започне дискусии по този въпрос с Германия, която е домакин на американски ядрени оръжия на своя територия. След това Франция повтори това предложение през 2022 г.

Досега Берлин не е приел предложението на френския президент.

Но през януари Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и член на баварския ХСС, който в момента е част от германската опозиция, заяви пред Politico, че Европа трябва да "приеме предложението на Макрон" с оглед на изграждането на "европейското измерение на ядрената отбрана като дългосрочна цел".

Коментарите на Макрон предизвикаха критики от страна на френските опозиционни партии.

"Когато си държавен глава, първо трябва да се научиш да мълчиш за това, което е сърцевината на нашия модел на сигурност", заяви Франсоа-Ксавие Белами, водещ кандидат от дясната партия Les Républicains за предстоящите европейски избори по френската телевизия.

Групата на левицата "Непреклонна Франция" в Националното събрание заяви в писмено изявление, че коментарите са "сериозна грешка", която е нанесла "нов удар върху доверието в ядрената възпираща сила на Франция".