Законът за чуждестранните агенти ще ограничи дейността на гражданските организации. Ако бъде приет, това ще отклони или забави Грузия по пътя й на евроинтеграцията. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

По думите й определени политически сили искат да заглушат гражданския глас и да въведат антиевропейска пропаганда: "Затова хората са на улицата, защото  преобладаващата част от хората там вярват, че по-доброто бъдеще на Грузия е тя да е част от ЕС. Битката не е просто за Закона за чуждестранните агенти и гаранциите за гражданските права и свободи, а за Грузия в или извън ЕС", изтъкна Шабани.

Тя е категорична, че прокарването на този законопроект е политически ход, а намеренията за създаване на среда с по-голяма прозрачност на гражданските организации не са реални.

"Грузия не е изолирана. Много близко до България - Република Сръбска, сега в Босна и Херцеговина, също се обсъжда подобен законопроект. Активизира се  специфична вълна в Източна Европа, именно когато определени политически групи искат две неща да направят - да заглушат гражданският глас, който вероятно твърде много критикува властта. И на второ място, да въведат антиевропейска пропаганда. Знаем в миналото г-н Орбан беше се опитал да вкара такъв закон в Унгария и той беше обявен от ЕС за антиграждански, противоречащ на правото на ЕС. И то не заради друго, именно защото ограничава правата на обикновените граждани и тяхната възможност да се сдружават", коментира Надя Шабани.