Литовците гласуват днес в първия тур на президентските избори, където се очаква настоящият президент Гитанас Науседа, надежден съюзник на Украйна в конфликта с Русия, да получи нов мандат, след кампания, фокусирана върху проблемите със сигурността в балтийските държави, предаде Reuters.

Избирателните секции затварят в 20 часа местно време, а резултатите се очакват след полунощ.

Ако нито един кандидат не спечели повече от 50 процента от гласовете, както показват резултатите от проведените социологически проучвания, ще се проведе втори тур на 26 май.

59-годишният Науседа, бивш старши икономист във водеща банка, има подкрепата на 29 % от гласоподавателите, показа скорошно проучване на Delfi/Spinter Tyrimai. Най-силният му съперник е премиерът Ингрида Шимоните, единствената жена, която се кандидатира, тя има 14 % подкрепа.

Гласоподавателите в целия регион се притесняват, че бившите съветски републики, които съставляват балтийските страни, сега членове на военния съюз на НАТО и Европейския съюз, могат да бъдат цели на бъдеща руска агресия.

Малко повече от половината литовци смятат, че руска атака е възможна или дори много вероятна, е установило проучване на ELTA/Baltijos Tyrimai. Литовското разузнаване заяви през март, че Русия е на път да засили военния си капацитет по границата си с НАТО. Москва редовно отхвърля предположенията на Запада, че може да премине в атака срещу страна член на НАТО като "глупост".