"Постепенно, а после изведнъж", отговаря героят от "И изгрява слънце" на Ърнест Хемингуей, когато го питат как е фалирал. Нещо подобно току-що преживя първият министър на Шотландия Хъмза Юсаф, който се оттегли в понеделник, след като политическата му валута намаля до нула за няколко дни, пише The Guardian в коментар за случилото се.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

По-малко от седмица след прекратяването на пакта на Шотландската национална партия (ШНП) с Шотландските зелени, който му осигури мнозинство в Холируд (шотландският парламент), Юсаф захвърли меча си, след като откри, че няма жизнеспособен план "Б", който да го включва начело. Както той откровено призна в понеделник по време на емоционална пресконференция, Юсаф жестоко се е объркал, като е смятал, че е възможно неочаквано да развали споразумението за сътрудничество със Зелените, да отстрани безпричинно съпредседателите на партията от своето правителство и след това да разчита на тяхната подкрепа за администрацията на малцинството на ШНП. Това е неумела постъпка от страна на политик, който, макар и очевидно да е достоен човек, не е успял убедително да преведе партията си през все по-оскъдните води след оставката на Никола Стърджън през февруари миналата година.

Сега Юсаф ще остане на поста си, докато ШНП се опитва да назначи третия си лидер в рамките на 18 месеца. Новодошлият ще има за цел да възстанови доверието, загубено така безразсъдно миналата седмица, и да поведе правителство на малцинството към изборите за Холируд през 2026 г.

Но след период на почти пълна хегемония, продължил почти две десетилетия, последният опит за самонараняване идва на фона на сериозни политически сътресения за ШНП. В условията на криза, свързана с разходите за живот, и при положение, че независимостта вече се разглежда по-скоро като средносрочен стремеж, отколкото като непосредствена цел, нейният подход към вътрешната политика рискува да се окаже недостатъчно силен по някои основни въпроси и прекалено изпълнителен по други.

Неуспешният опит на напускащия първи министър да пренастрои правителството си имаше за цел да предотврати бунта на Зелените заради отпадането на екологичните цели. Това се случи след унищожителна оценка на Комисията по изменение на климата, според която не е била направена необходимата подготовка за постигането им. В основни области като образованието и общественото здравеопазване - например по отношение на злоупотребата с наркотици - има значително поле за подобрение след 17 години управление на ШНП. Междувременно законопроектът на шотландското правителство за реформа в областта на признаването на пола - на който Уестминстър наложи вето - и законите за престъпленията от омраза, които влязоха в сила този месец, предизвикаха културни войни на високо равнище, които отчуждиха някои ключови избирателни райони. Най-сериозното от всичко е, че обвиненията в присвояване, повдигнати този месец срещу съпруга на Стърджън, Питър Мърел, нанесоха трайни репутационни щети, които ще хвърлят дълбока сянка върху предстоящите общи избори.

Очевидно е, че тези натрупани проблеми не могат просто да бъдат хвърлени върху напускащия първи министър. Юсаф спечели лидерския пост в ШНП, като се представи като кандидат за приемственост след оставката на г-жа Стърджън. За негово нещастие миналото се превърна в отговорност, която ще преследва краткия му период на управление. Неговото собствено напускане засилва усещането, че 25 години след първото въвеждане на децентрализацията в шотландската политика се стига до важен преломен момент. Според социологическите проучвания лейбъристите са на път да постигнат значителни успехи в Шотландия, когато Риши Сунак най-накрая отиде в страната. Тектоничните плочи може би се разместват. Докато ШНП се стреми да си възвърне политическата увереност от старо време, следващият ѝ лидер ще трябва спешно да потърси своя версия на презареждането, което Юсаф не успя да постигне.