Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон призоваха за "примирие" в Украйна и други глобални конфликти по време на Олимпийските игри в Париж, пише европейската редакция на Politico.

"Светът далеч не е спокоен и като постоянен член на ООН Китай призовава за световно примирие по време на Олимпийските игри“, заяви Си в понеделник по време на изявления за пресата след маратонски ден на преговори в Париж.

Си е на двудневно държавно посещение във Франция. Това е първото посещение на китайския лидер в Европа от 2019 г.

Унгария и Сърбия – две страни, които сигнализираха близостта си с Москва – са следващите в маршрута на Си.

Седнал до Си в Елисейския дворец, Макрон благодари на китайския си колега за подкрепата на идеята му за временно примирие. "Благодаря ви, че показахте желанието си по време на нашите разговори да поискаме от всички страни Олимпийско примирие“, заяви той.

Френският президент също намекна за възможна възможност да се работи за прекратяване на огъня между Русия и Украйна. "Може би това би могло да бъде възможност да работим за устойчиво разрешаване [на конфликта] при пълно зачитане на международното право“, отбеляза държавният глава.

Преди това Макрон призова за "Олимпийско примирие“ по време на предстоящите игри в Париж пред лицето на продължаващите международни конфликти, включително войната в Украйна.

Разговорите за примирие обаче противоречат на сигналите, идващи от бойното поле в Украйна, където руските сили се възползваха от намаляващите доставки за Украйна през последните месеци, като същевременно се подготвят за възможна офанзива през следващите месеци. Френски дипломат коментира, че примирието може да помогне за започване на по-политически процес, но отбеляза, че европейските искания за териториална цялост ще останат непроменени.

Си и Макрон също обсъдиха продължаващата подкрепа на Китай за руския лидер Владимир Путин на фона на многократните призиви от Франция към азиатската сила да използва влиянието си, за да спре войната срещу Украйна.

С тежки санкции срещу Русия, които оказват влияние върху търговията на страната със Съединените щати и ЕС, Китай сега доставя на Русия лъвския дял от своите потребителски стоки, както и ключови технологии за бойното поле. Двете страни се радват на това, което Си нарече "партньорство без ограничения“.

Междувременно Макрон приветства китайските "ангажименти“ да се "въздържат от продажба на всякакви оръжия“ на Русия и "стриктно да контролират износа на оборудване с двойна употреба“, като каза, че подобни изявления са "успокояващи“.

Си на свой ред предупреди поддръжниците на Украйна да не се фокусират твърде много върху подкрепата на Пекин за Москва, намеквайки за ролята на Вашингтон в конфликта. "Ние се противопоставяме на онези, които използват кризата и хвърлят отговорността върху трета страна и призовават към нова Студена война“, заяви той.

По-рано през деня Си, Макрон и съпругите им присъстваха на официална церемония по посрещане при Дома на инвалидите в Париж, по време на която Френската републиканска гвардия изпълни националните химни на двете страни. Те също направиха преглед на войските и размениха любезности за характеристиките на паметника от XVII век.

Китайският лидер проведе тристранни разговори с Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които се фокусираха върху назряващата търговска война между ЕС и Китай. По време на встъпителните коментари фон дер Лайен предупреди, че Европа "няма да се колебае да предприеме действия“, за да защити интересите си, докато провежда няколко разследвания на подозрения за нелоялни търговски практики в Китай.