Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън представи в понеделник четири отделни законопроекта за помощта за Украйна, Израел, Тайван и приоритетите на националната сигурност, съобщава американският вестник The Hill.

Предложението си Джонсън е представил по време на закрита конференция на Републиканската партия в Камарата след месеци на забавяне на всякакви действия по политически чувствителната тема, подчертава изданието.

Планът е четирите законопроекта да бъдат преместени под едно процедурно правило, което ще позволи изменения, поясняват двама конгресмени от Републиканската партия, присъствали на срещата.

Четвъртият законопроект, свързан с националната сигурност, включва забрана на TikTok, разпоредба, която ще позволи на САЩ да използват конфискувани руски активи, за да помогнат на Украйна, закон за ленд-лизинг за военна помощ и конвертируеми заеми за хуманитарни помощ.

Но настоящият план на Джонсън не включва никакви гранични разпоредби, което може да предизвика недоволство сред твърдолинейните републиканци, според които всяка помощ за Украйна трябва да бъде съчетана със законодателство за справяне със ситуацията на южната граница на САЩ.