Войната в Украйна продължава и Съединените американски щати няма да позволят Киев да загуби от Русия. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в началото на заседанието на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, което се провежда във военната база Рамщайн в Германия, предава кореспондент на УНИАН.

Той отбеляза, че украинските войски са изправени пред тежки условия и ожесточени боеве, а цивилните са принудени постоянно да търпят атаки от руски ракети и ирански дронове.

В същото време Остин уверява, че САЩ няма да се откажат от подкрепата си за Украйна, която няма намерение да се предава. "Днес нашето послание е ясно: Съединените щати няма да позволят Украйна да се провали. Тази коалиция няма да позволи Украйна да се провали. И свободният свят няма да позволи Украйна да се провали", отсече Остин.

Ръководителят на Пентагона припомни, че миналата седмица САЩ обявиха допълнителна помощ за сигурността на Украйна на стойност 300 милиона долара. "Това е спешна мярка в подкрепа на най-належащите нужди на Украйна от противовъздушна отбрана, артилерия и противотанкови способности“, отбеляза министърът.

По думите му, Съединените щати са успели да осигурят този много важен пакет от помощи, като са намерили спестени ресурси. "Оставаме ангажирани да предоставим на Украйна ресурсите, от които се нуждае, за да противодейства на агресията на Кремъл“, заяви Остин.

Той изтъкна, че Контактната група продължава да полага усилия за предоставяне на жизненоважна помощ за сигурността на Украйна. "Чехия наскоро закупи 800 000 спешно необходими артилерийски снаряда. Германия, Франция, Дания и Швеция обявиха важни пакети с военна помощ. Това е инвестиция в справедливата борба на Украйна срещу руската агресия. Но също така е инвестиция в нашата обща сигурност - европейската и глобалната“ , подчерта министърът.

Остин е убеден, че всички ще бъдат по-малко защитени, ако Владимир Путин успее да постигне своето. "Всички ние ще бъдем по-малко сигурни в един беззаконен и изпълнен с насилие свят, в който диктаторите могат да преначертаят границите със сила, да заличат държави от картата и да възстановят собствените си империи“, смята той.

В тази връзка, както отбеляза ръководителят на Пентагона, борбата на Украйна е един от най-важните въпроси на нашето време. "Украинският народ няма дни за губене, както и ние. Затова продължаваме да създаваме креативни, адаптивни и устойчиви начини за подкрепа на украинските защитници. Тази Контактна група продължава да работи с пълна скорост, за да осигури на Украйна спешно необходимите нужди, да помогнем за изграждането на бъдеща сила, която ще гарантира дългосрочната й сигурност“, каза Остин.

Американският министър на отбраната добави, че тази сутрин е провел първата среща на лидерите на коалициите на способностите. Той изрази благодарност към Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша и Обединеното кралство за дейността по "коалициите на въможностите“.

По-конкретно, тези коалиции координират междусекторни въпроси като дронове, поддръжка, командване и контрол, обучение и активиране на индустриална база. Остин подчерта, че е постигнат значителен напредък в тези коалиции през последните седмици и работата ще продължи.

"Борбата на Украйна за свобода е от значение за всички нас. Дами и господа, не се заблуждавайте, Путин няма да спре в Украйна. Но както каза президентът Байдън, Украйна може да спре Путин, ако застанем на страната на Украйна и осигурим оръжията, от които тя се нуждае, за да се защити. Оцеляването на Украйна е заложено на карта и цялата ни сигурност е заложена на карта. Ето защо ние ще продължим да бъдем единни, за да се противопоставим на завоевателната кампания на Путин и ще продължим да поддържаме вяра в народа на Украйна" , подчерта министърът.