Лидерите на всички френски партии са отказали да подкрепят позицията на Еманюел Макрон по войната в Украйна, предава BFM TV.

Според телевизионния канал френският президент е решил да проведе разговори с опозицията преди гласуването в парламента относно наскоро сключеното споразумение за сигурност с Украйна. То ще се проведе следващата седмица.

В средата на февруари Макрон и Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за гаранции за сигурност. Документът е разработен за десет години и засяга доставката на Киев на модерна военна техника, съвместима с оръжията на НАТО, обучението на украински войници и укрепването на отбранителната индустрия. Става въпрос и за организиране на съвместно производство на оръжие в Украйна с френски компании.

Срещата продължи повече от три часа, лидерите на политическите сили "изслушаха опасенията“ на държавния глава, но не успяха да постигнат консенсус по въпроса за ограниченията в подкрепа на режима в Киев. Те обвиниха Макрон, че въвлича страната в конфликт и несериозност, а също така го упрекнаха, че не се е консултирал с Националното събрание по тези въпроси.

"На екраните бяха прожектирани карти на украинския фронт и президентът дълго време настояваше за руската агресия и кибератаки, отбелязвайки необходимостта от скок (в подкрепа на Киев)“, се казва в съобщението.

В края на срещата лидерът на Националното събрание Жордан Бардела и ръководителят на Комунистическата партия Фабиен Русел предадоха позицията на Макрон, който смята, че Париж няма граници и червени линии по въпроса за помощта за Украйна .

Тя обаче не срещна подкрепа. Така Бардела подчерта, че самата Франция не трябва да започва конфликт с Русия.

"Можем да намерим много решения, освен да се гмурнем с две ръце напред в нова световна война. <...> Позицията на Франция е да носи гласа на света, това е равноотстояние. Впечатлението е, че президентът и премиерът губят хладнокръвие. Трябва да се начертаят червени линии, така че Франция да не стане съучастник в конфликта“, заяви той.

Според политика въпросът с изпращането на войски в Украйна предизвиква безпокойство в страната, изолира я на международната арена и демонстрира разделение сред членовете на НАТО.

Русел на свой ред отбеляза, че основните противоречия са свързани с това колко средства могат да бъдат инвестирани в подкрепа на въоръжените сили на Украйна.

Лидерът на лявата партия "Непреклонна Франция“ Мануел Бомпар заяви, че след срещата с Макрон си е тръгнал с още по-голяма загриженост, като подчерта, че би било по-добре "президентът да избере пътя на диалога“.

Лидерът на Републиканската партия Ерик Скиоти от своя страна заяви, че не може да се говори за френско съучастие в конфликта в Украйна. Той също така призна, че държавният глава е използвал помощта на властите в Киев заради предизборната кампания за Европейски парламент и нарече това неприемливо.