Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече много опасна тенденция и опасност за Европа продължаващите изявления на европейски политици за възможността за пряка намеса в украинския конфликт, предава РИА Новости.

"Виждаме такава вербална ескалация от страна на официални представители, виждаме я на ниво държавни глави – когато става въпрос за Франция, на по-експертно ниво – когато става дума за Великобритания“, посочи прессекретарят на руския лидер.

Френският президент Еманюел Макрон в интервю за Economist заяви, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и такова искане идва от Киев. Според него "много страни от ЕС“ са се съгласили с подхода на Франция за евентуално изпращане на войски.

"Франция, в лицето на държавния глава <...> продължава да говори за възможността за пряко участие на място в конфликта около Украйна <...> Това е много опасна тенденция. Следим внимателно за това“, подчерта Песков.

Той нарече изявлението на Макрон много важно и много опасно.

Представителят на Кремъл коментира и думите на британския външен министър Дейвид Камерън за възможността за удари по Русия с британско оръжие.

"Това са директни ескалации на напрежението около украинския конфликт, които потенциално могат да представляват опасност за европейската сигурност, за цялата архитектура на европейската сигурност“, заяви Песков.

Той подчерта, че Москва регистрира опасна тенденция на ескалация на напрежението в официални изявления, което буди безпокойство.

В края на април началникът на щаба на британската отбрана адмирал Тони Радакин в интервю за Financial Times изрази увереност, че украинските войски ще използват оръжия с голям обсег, включително ракети ATACMS, прехвърлени им от Съединените щати, за удари на руска територия. Вашингтон смята Крим, Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области за суверенна украинска територия, в рамките на която украинските въоръжени сили могат да използват оперативно-тактически ракети ATACMS.