Американският сенатор Линдзи Греъм, който миналия месец изненадващо се противопостави на пакета за помощ от 60 милиарда долара за Украйна, призова депутатите в Киев да приемат законопроекта за мобилизация по време на посещение в страната, съобщава вестник The Washington Post.

Освен това той постави под съмнение целесъобразността от съществуването на възрастова граница в Украйна за влизане в армията.

"Надявам се, че тези, които подлежат на служба в украинската армия, ще се присъединят към нея. Не мога да повярвам, че възрастовата граница тук е 27 години“, коментира Греъм пред репортери. "Вие се борите за живота си, така че трябва да служите, не от 25 или 27-годишна възраст... Имаме нужда от повече хора в редиците“, добави американският сенатор.

Греъм призова Киев за бързи законодателни действия. От редакцията подчертават, че посещението му в столицата на Украйна е първото, след като миналия месец той се обяви против отпускането на нов пакет помощ за страната в размер на 60 милиарда долара.

Греъм, който се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в понеделник, не предложи никакви гаранции относно очаквания пакет от помощ от САЩ. Вместо това сенаторът коментира пред репортери, че е "оптимист, както винаги, че нещо скоро ще излезе от Камарата“.

Украйна вече изпитва недостиг на войници и боеприпаси, а Русия напредва на бойното поле, като наскоро превзе източния град Авдеевка. Новият закон за мобилизацията, който се обсъжда от няколко месеца, предлага намаляване на минималната възраст за мобилизация в страната от 27 на 25 години.