Продължаващото отслабване на системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна дава предимство на Русия на бойното поле, според доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

"Отслабването на системата за противовъздушна отбрана на Украйна е един от най-преките начини, по които руските сили могат да упражняват нелинейно оперативно влияние", се посочва в доклада на ISW.

Анализаторите отбелязват, че "увеличаването на ударите с руски дронове и ракети оказва натиск върху Украйна, принуждавайки я да даде приоритет на разпределянето на оскъдни средства за противовъздушна отбрана за защита на населени райони, критична инфраструктура и промишлени съоръжения в тила, а не на позиции по фронтовата линия".

"Това би гарантирало сигурността на руските ВВС по фронтовата линия и би им позволило значително да увеличат мащаба на ударите с планиращи бомби, както и да провеждат широкомащабни въздушни операции срещу тиловите украински градове с опустошителен ефект", допълват от ISW.

"Разширяването на операциите на авиацията може да позволи на руските сили значително да намалят бойните способности на Украйна и да изолират районите на бойното поле в подкрепа на усилията за постигане на оперативно значими успехи", подчертават анализаторите в доклада си.

В същото време ISW казва, че по-нататъшната помощ на САЩ за сигурността, която беше отложена на фона на политически дебат във Вашингтон, може да създаде по-широка и по-стабилна украинска система за противовъздушна отбрана, която ще лиши руските сили от тези способности.