Доналд Тръмп даде пресконференция в Trump Tower, на която отправи критика към администрацията на Джо Байдън, така пресконференцията за обвинителната присъда на предишния президент на САЩ бързо се превърна в предизборна реч, пишат CNN и Sky News.

"Ако те могат да направят това с мен, могат да го направят с всеки, те са лоши хора, в много случаи, според мен, болни хора", заяви Тръмп.

"Аз съм под забрана да говоря, човек който не може да събере две изречения, с дадена от съд (забрана)... всичко това е направено от Байдън и неговите хора", продължи Тръмп.

"Това се прави от Вашингтон и никой никога не е виждал нещо подобно", според предишния американски президент.

"И на мен не ми е позволено да говоря за това... но на вас ви е позволено да говорите за това и се надявам да го направите", така Тръмп направи призив към към медиите и поддръжниците му, които са се събрали, за да чуят изказването му.

Доналд Тръмп заяви: "Това беше фалшифициран процес. Искахме смяна на мястото на провеждане, където ще получим справедлив процес. Не го получихме".

След това той напада окръжния прокурор, преди да коментира "насилствената престъпност" в Ню Йорк, където се проведе процесът. Той повдига въпроса за скорошно нападение с мачете във верига за бързо хранене.

На 30 май на Таймс Скуеър бяха арестувани трима души за нападението с мачете, при което 32-годишен мъж е ранен.

След отколонението Тръмп заяви: "видяхте какво се случи с някои от свидетелите, които бяха на наша страна. Те бяха буквално разпънати на кръст от този човек (съдията), който изглежда като ангел, но всъщност е дявол".

Омаловажавайки 34-те обвинения, по които е признат за виновен, Тръмп продължи с коментар за фалшифицирането на бизнес документи. 

"Звучи много лошо. Знаете ли, това е само простъпка, но за мен звучи толкова зле, когато казват "фалшифициране на бизнес документи". За мен това е нещо лошо. Никога досега не ми се е случвало нещо такова".

Тръмп продължава да твърди, че действията му са били "напълно законни" и заяви, че е "платил на адвокат напълно законно".

Доналд Тръмп е категоричен, че ще обжалва присъдата за "измама", която определи съдебното жури в Ню Йорк.

"Ще я обжалваме по много различни въпроси", добавя той.

Той твърди, че съдията не е позволил на защитата му да има свидетели, не е позволил да говорят..."

"Съдията беше тиранин. Видяхме това с Боб Костело.“

След това Тръмп говори за потенциалната заплаха да влезе в затвора на своята възраст.

"Обикновено бих казал, че това за стар човек, но аз не се чувствам на 77 години", заяви той.

Присъдата на Тръмп ще бъде произнесена на 11 юли - и според повечето анализатори престоят в затвора е малко вероятен.

"Ще се борим", заяви още той.

"Това е - всъщност не знам - това е нещо, устроен съм по такъв начин - да се боря, много хора отдавна щяха да се откажат".