Президентът на САЩ Джо Байдън призова бойците на ХАМАС да се съгласят с новото предложение на Израел за освобождаване на заложниците в замяна на прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че това е най-добрият начин да се започне прекратяване на смъртоносния конфликт, предава France24.

Речта на Байдън идва, след като израелските военни заявиха, че са приключили операциите в източната част на Джабалия в северната част на Газа, след като са унищожили тунели и обекти за производство на оръжие.

Предложението на Израел включва: "пълно и цялостно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа, освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници", заяви Байдън в реч в Белия дом.

Планът от три фази включва връщане на израелските заложници от Газа и възстановяване на гражданските райони.

Първата фаза на предложеното споразумение ще бъде прекратяване на огъня с продължителност шест седмици, по време на което Израел и ХАМАС ще преговарят за окончателно прекратяване на боевете в Газа, съобщи Байдън.

Ако преговорите отнемат повече от шест седмици, прекратяването на огъня ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на споразумение, допълни той.

Втората фаза ще включва предаването на всички останали заложници на ХАМАС и изтеглянето на всички сили на Израел от Газа.

Последната фаза ще бъде свързана с "мащабен план за възстановяване", според президента на САЩ.

"Всички, които искат мир сега, трябва да надигнат глас и да работят за осъществяването му. Време е тази война да приключи", заяви Байдън по време на изненадващото обръщение.

Той призова и други официални лица в Израел да подкрепят предложението, като заяви, че ХАМАС вече не е в състояние да извърши ново нападение срещу израелци като това от 7 октомври.