Москва винаги е готова да подкрепи Китай в действията му за защита на суверенитета и териториалната цялост на фона на факта, че САЩ изострят ситуацията около Тайван, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко, цитиран от РИА Новости.

 "Вашингтон продължава да ескалира ситуацията около Тайван, като по този начин увеличава политическия и дипломатическия натиск от страна на Запада срещу Пекин. Политическата и дипломатическа подкрепа от Запада се допълва от засилено военно-техническо сътрудничество с местната администрация, доставки на оръжие и разполагане на американски военни специалисти. Виждаме определени паралели между процесите, протичащи в Тайван, и действията на Вашингтон за превръщането на Украйна в реална заплаха за националната сигурност на нашата страна“, заяви Руденко по време на конференцията "Русия и Китай: сътрудничество в нова ера“.

"Позицията на Русия по отношение на Тайван е добре известна и непроменена, ние твърдо се придържаме към политиката "единен Китай“ и винаги сме готови да подкрепим китайските приятели в техните действия за защита на държавния суверенитет, териториалната цялост и единството на страната“, добави Руденко.