Украйна иска от САЩ ракети с голям обсег ATACMS от 2021 г. насам, а Белият дом последователно се противопоставя, поне публично. Но тенденцията може би се обръща, пише Defense One.

В четвъртък (28 март) председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз К. Браун е заявил пред репортери, че "рискът от ескалация не е толкова висок, колкото може би е бил в началото".

В руските изявления през септември 2022 г. се посочва, че предоставянето на такива оръжия на Украйна би пресекло "червена линия", тъй като техният обсег би позволил на Украйна да се прицели в Москва. Генерал Марк Мили, тогава председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви по това време пред Defense One: "Хората от академичните среди, експертни центрове или други форми на анализ наричат това "декларативна политика", когато висши служители... правят изявления, прогнозни изявления за това какво биха направили или не биха направили, ако се случат определени действия."

Високопоставени военни служители, които говорят на заден план, изтъкват руската военна доктрина, която е свързана с т.нар. "екзистенциален риск", като заявяват, че предоставянето на такива оръжия на Украйна може да наложи ядрен отговор от страна на Русия или да я подтикне да нападне партньор от НАТО.

От есента насам има съобщения, че Съединените щати може би са променили изчисленията си и тайно изпращат малък брой ракети с далечен обсег - въпреки факта, че Белият дом по-рано заяви, че не разполага с достатъчно такива, за да ги изпрати.

Но администрацията на Байдън се старае да не потвърждава или отрича тези съобщения.

Наскоро, на 20 март, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви: "Днес нямам какво да обявя публично по този въпрос. Когато имаме нещо за споделяне, непременно ще го споделим."

Браун също не е потвърдил или отрекъл официално съобщението, но е заявил, че приглушената реакция на Русия на поредицата от неотдавнашни атаки на украински безпилотни летателни апарати доста навътре в руската територия са позволили на Пентагона да коригира анализа си за риска от изпращане на ATACMS.

"Това са нещата, на които... обръщаме внимание. Знаете каква е вероятността от ескалация на базата на... различни възможности и различни действия", е заявил той.

Наблюдатели и дори някои републикански законодатели настояват САЩ да изпратят ракетите, тъй като те биха позволили на украинците да задържат руските позиции в Украйна в опасност, включително Крим, далеч от фронтовата линия, включително от далеч Това би затруднило настъплението на Русия, тъй като Украйна би могла да продължи да нанася удари дори по най-укрепените руски позиции в източната част на страната практически от всяка друга точка на страната. Това, от своя страна, би затруднило подсилването на войските, дори ако Русия завземе още територии.

Напоследък Украйна губи територии и според някои експерти, ако Конгресът не приеме допълнителния пакет от помощи за Украйна в размер на 60 млрд. долара, Русия може да завземе още територии.

Браун отново е насърчил бързото приемане на допълнителния пакет и е заявил, че Украйна ще бъде изправена пред продължителен артилерийски обстрел в обозримо бъдеще. Но той също така е заявил, че опасенията за масирана руска офанзива през пролетта може да са преувеличени.

"Не знам дали руснаците могат да предизвикат голяма офанзива. Искам да кажа, че ако погледнете... какво се случи през... последната година, руснаците всъщност хвърлиха много възможности и персонал, оръжейни системи и превозни средства, за да спечелят това, което спечелиха. И начинът, по който го правят е почти като в месомелачка."