Въоръжените сили на Украйна са приложили хитра тактика при атаката на военното летище в Джанкой, Крим. Те са се прицелили във второстепенни обекти, за да ударят основната цел-самолетите, пише Defense Express.

Проектът "Схеми" на радио "Свобода" публикува сателитни снимки на летището във временно окупирания Джанкой в нощта на 17 април 2024 г. Както следва от тези снимки, от 19 април 2024 г. руските военни са премахнали всички самолети от това летище, включително тези, които биха могли да бъдат повредени от ракетен удар.

След преместването на самолетите ясно се виждат ударите и разрушенията не само на платформата с пускови установки и радари на комплекса С-400, но и на платформите, където са били съхранявани различни видове боеприпаси. В същото време може да се забележат и следи от експлозии след вторичната детонация на боеприпасите.

На пръв поглед тези сателитни снимки не дават ефектна картина на унищожени руски самолети. И дори е възможно да се направи повърхностен извод, че е възможно складове с боеприпаси и пускови установки с радари за С-400 да са били основна цел на удара.

"Въпреки това, ако се вгледаме по-внимателно, можем да забележим една интересна подробност - изглежда, че ВСУ са преминали към прилагането на доста интересна стратегия на ракетни удари", пише Defense Express.

Същността на тази стратегия може да се опише по следния начин - да се поразяват (на пръв поглед) второстепенни обекти, за да се ускори елиминирането на основната цел. Въоръжените сили биха могли да се прицелват конкретно по обекти - системи за ПВО и боеприпаси, като се има предвид, че вторична детонация може едновременно с това да повреди значително самолетите на летището, заключава украинската медия.

След успешната атака на ВСУ е постигната и друга цел- на летище Джанкой е създадена "затворена зона за достъп" за руснаците, в която те поне временно нямат възможност да използват своята авиация във войната срещу Украйна.