"Руснаците виждат операцията в Бахмут като трамплин за лятна офанзива". Това e заявил в ефира на Espreso военният експерт на Defense Express Иван Киричевски.

"Ситуацията край Часов Яр е много важен психологически момент за нас, там непрекъснато се водят сложни битки. Но ако погледнем ситуацията на направление Бахмут, руснаците се опитват да настъпят по 60-километров фронт, който започва от Часов Яр и се насочва към Белогоровка, Луганска област. За да отворят пътя за настъпление към Краматорск и Славянск, руснаците атакуват в това широко направление и се фокусират само върху подвизите на нашите защитници само в района на Часов Яр. Така ние пренебрегваме усилията на ВСУ в други части на Бахмутското направление в условията на недостиг на ресурси", е заявил Киричевски.

В същото време експертът е призовал да се анализира ситуацията и в други части на Бахмутското направление, а не само в Часов Яр, за да не се улеснят руснаците.

"Задачата на нашите войски не е само да поразяват руснаците в района на Часов Яр. В района на Бахмут задачата е да се затрудни колкото се може повече започването на лятното настъпление на противника. С други думи, руснаците смятат, че операцията на направление Бахмут е трамплин за тяхното настъпление. Ако трамплинът бъде разрушен, настъплението също ще бъде разрушено. За съжаление, цената на въпроса е много по-висока от това да гледаме само колко километра остават на руснаците до Часов Яр и дали ще успеят да стигнат до 9 май или не", е добавил Киричевски.

По-рано главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че на руските войски е наредено до 9 май да превземат град Часов Яр в Донецка област. Въоръжените сили на Украйна укрепват отбраната си на това направление, за да задържат настъплението.