Европейските държави, Китай и други страни от цял свят са в надпревара с времето да измъкнат хиляди свои граждани от Хартум в понеделник по време на привидно затишие в ожесточените битки между армията и Силите за бързо реагиране (СБР), съобщава Reuters.

Внезапното избухване на насилие между военните и СБР на 15 април предизвика хуманитарна криза и оттогава загинаха най-малко 420 души.

Заедно с милиони суданци без достъп до основни услуги и в капан в домовете си, хиляди чуждестранни дипломати, хуманитарни работници, студенти и техните семейства се оказаха блокирани във военна зона миналата седмица.

Изтребители са бомбардирали столицата, главното летище е в центъра на боевете, а артилерийските залпове са направили движението опасно в и извън един от най-големите градове в Африка. Дипломати са мишена на атаки и най-малко петима хуманитарни работници са убити.

Въпреки продължителния натиск от страни, загрижени за по-широките последици от конфликта, както и за безопасността на своите граждани, двете страни не спазват временното примирие.

Боевете обаче се успокоиха достатъчно през почивните дни, за да могат Съединените щати да изведат персонала на посолството с военен хеликоптер, което предизвика вълна от евакуации от други страни.

Най-малко два конвоя, участващи в евакуациите, бяха атакувани, включително един, превозващ персонал на катарското посолство, и друг превозващ френски граждани, единият от които беше ранен.

Франция и Германия в понеделник съобщиха, че са евакуирали около 700 души, без да посочват националността им. Самолет на германските военновъздушни сили, превозващ евакуирани хора, кацна в Берлин рано в понеделник.

Няколко страни изпратиха военни самолети от Джибути, за да извозят хора от столицата, докато други операции отведоха хора с конвой до Порт Судан на Червено море, което е на около 800 км по шосе от Хартум. Оттам някои са се качили на кораби за Саудитска Арабия.

Евакуацията на международен персонал от Дарфур, западния регион, където боевете също ескалираха, също е в ход, като някои се насочват към Чад, а други към Южен Судан.

Боевете в Судан затвориха повечето болници и ограничиха доставките на вода и електричество. Убийството на хуманитарни работници, включително трима от Световната продоволствена програма, накара агенцията на ООН да спре операциите си в страната, която разчита на хранителна помощ за около една четвърт от населението си.

Армията и СБР съвместно организираха преврат през 2021 г., но се разпаднаха по време на преговорите за интегриране на двете групи и формиране на гражданско правителство четири години след свалянето на дълго управлявалия Омар ал Башир.

Тяхното съперничество повиши риска от по-широк конфликт, който може да привлече външни сили.

Отвъд столицата се съобщава, че хора са избягали от сблъсъци в няколко региона, включително трите щата на Дарфур, щата Сини Нил на границата с Етиопия и Южен Судан и щата Северен Кордофан югозападно от Хартум, според актуализация на ООН в понеделник.