Повече от 1000 европейски граждани и приблизително 150 гърци остават на територията на Судан, където бушуват боеве между армията и най-голямата паравоенна групировка. Това подчерта гръцкият заместник-министър на външните работи по въпросите на диаспората Андреас Кацаниотис, предава ANA-MPA.

"Ако не бъде намерен безопасен изход, няма да продължим с евакуацията“, заяви Кацаниотис пред обществената телевизия ERT: "В момента се полагат усилия да се разгледат всички възможности, защото дори летището не работи. Така че, трябва да се намери безопасен начин... [в противен случай] е още по-опасно“.

Отбелязва се, че 15 православни християни - включително гърци - са блокирани в митрополитската църква "Благовещение“.

"Казахме на митрополита да остане в църквата, тъй като другите остават по домовете си“, заяви Кацаниотис. Относно пострадалите гърци той заяви, че състоянието им остава стабилно.

"От първия момент гръцкото министерство на външните работи, препоръча на гърците да не пътуват до Судан, но също и на гърците там да ограничат движението си и това е, което казваме сега: те трябва да си останат вкъщи. Гърците там не са мишена, но се водят боеве“, коментира заместник-министърът.

"Французите са тези, които имат най-много хора в капан и в момента те отговарят за операциите от името на ЕС“, допълни той.

По думите на Кацаниотис със заповед на министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас е задействано звено за управление на кризи на МВнР, което е в комуникация и координация с останалите страни членки на ЕС чрез системата за консулско сътрудничество.