Американските военни са евакуирали дипломатическия персонал на САЩ от Судан, става ясно от изявление на държавния глава на страната Джо Байдън, публикувано от пресслужбата на Белия дом.

"Днес, по моя заповед, военните на САЩ проведоха операция за извеждане на персонала на правителството на САЩ от Хартум. Гордея се с изключителната ангажираност на служителите на нашето посолство, които изпълняваха задълженията си със смелост и професионализъм и олицетворяваха приятелството и връзките на Америка с народа на Судан. Благодарен съм за несравнимите умения на нашите военнослужещи, които успешно ги изведоха на безопасно място. И аз благодаря на Джибути, Етиопия и Саудитска Арабия, които бяха критични за успеха на нашата операция“, се казва в изявлението на Байдън.

Президентът на САЩ подчерта, че получава редовни доклади за подпомагане на американците в Судан и увери, че се работи в тясно сътрудничество със съюзниците и партньорите по въпроса.

"Насилието в Судан вече отне живота на стотици невинни цивилни. Това е безразсъдно и трябва да спре. Воюващите страни трябва да приложат незабавно и безусловно прекратяване на огъня, да позволят безпрепятствен хуманитарен достъп и да зачитат волята на народа на Судан. Временно спираме операциите в посолството на САЩ в Судан, но нашият ангажимент към суданския народ и бъдещето, което те искат за себе си, остава безкраен“, отбелязва още Байдън.