Двамата воюващи генерали в Судан "имат достатъчно пари, оръжие и хора, за да воюват до края на света". Това коментира в Интервюто след Новините по NOVA журналистът Георги Милков. Той е един от малкото българи били в Судан.

Милков припомни как се стигна до настоящата ситуация – през 2019 г. двамата генерали Абдел-Фатах Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало свалят дългогодишния управляващ генерал Башир.

"Тези двама генерали свалиха своя бивш шеф и през август 2019 подписаха споразумение с цивилните власти как властта да бъде разпределена и в следващите 3 години едно цивилно правителство да управлява, а те да гарантират сигурността", припомни Георги Милков. Това обаче не станало.

"Освен това Бурхан направи преврат миналата година и суспендира всичко подписано преди това. Оттам нататък се стигна до конфликта с Дагало. Проблемът е, че и двамата имат достатъчно пари и достатъчно оръжие, достатъчно хора, за да воюват до края на света", коментира журналистът. 

"Златните мини на Судан са в ръцете на генерал Дагало. Освен че изнася злато към ОАЕ, в годините на Йеменската война, той изнасяше и войници, които да пазят саудитско-йеменската граница. Тоест беше в услуга на тези два много важни арабски партньора", обясни Милков.