Суданските сили за бързо реагиране обявиха готовността си да отговорят на международните призиви за 24-часово прекратяване на огъня, за да се организират хуманитарните коридори, става ясно от съобщение на специалните сили на официалната им страница в социалната мрежа Twitter, предава ТАСС.

"Декларираме нашето съгласие с предложението за въвеждане на примирие за 24 часа. Потвърждаваме ангажимента на нашите сили към директивите, издадени по този въпрос вчера сутринта. Отбелязваме, че другата страна не се придържа към примирието и нейната авиация продължава да нанася удари по населени места", се казва в съобщението.

Същевременно ръководителят на Суверенния съвет на Судан (органът на управление на страната), командващият армията Абдел Фатах ал-Бурхан издаде заповед за помилване на всички бойци от силите за бързо реагиране, които решат да сложат оръжие. Това се казва в изявление, публикувано на страницата на армията във Facebook.

"Ръководителят на Суверенния съвет, главнокомандващият на Въоръжените сили Абдел Фатах ал Бурхан издаде заповед за помилване на всички офицери и войници от силите за бързо реагиране, които сложат оръжие“, се казва в текста. Според решението войниците от специалните части, преминали на страната на армията, по подразбиране ще бъдат включени в състава на суданските въоръжени сили.

В отделно изявление армията на Судан обяви, че не знае нищо за обявеното от силите за бързо реагиране примирие.

В понеделник командирът на армията реши да разпусне силите за бързо реагиране и обяви техните членове за бунтовници.

По последни данни от началото на сблъсъците в страната са загинали над 180 души, а над 1800 са ранени.