Въздушните удари и артилерийският огън се засилиха рязко в столицата на Судан рано във вторник, съобщиха очевидци пред Reuters. Aрмията се опитва да защити ключови бази от атаките на Силите за бързо реагиране (СБР), с които се бори повече от месец.

Въздушните удари, експлозиите и сблъсъците се чуват в южната част на Хартум, а през река Нил е имало тежък обстрел в части от съседните градове Бахри и Омдурман.

Боевете между армията и СБР предизвикаха безредици в други райони на Судан, особено в западния регион на Дарфур, но са съсредоточени в Хартум

Това предизвика хуманитарна криза, която заплашва да дестабилизира региона, разселвайки повече от 700 000 души в Судан и принуждавайки около 200 000 да избягат в съседни страни.

"Ситуацията е непоносима. Напуснахме къщата си, за да отидем в къщата на съседите в Хартум, бягайки от войната, но бомбардировките ни следват, където и да отидем“, казва Айман Хасан, 32-годишен жител. "Не знаем какво са направили гражданите, за да заслужат война насред къщите“.

Интензитета на боевете се е увеличил както в Хартум, така и в Генейна, столицата на Западен Дарфур, откакто двете враждуващи страни започнаха преговори в Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати преди повече от седмица.

Разговорите доведоха до изявление на принципите относно предоставянето на достъп за доставки на помощ и защитата на цивилните, но все още се обсъждат механизми за създаване на хуманитарни коридори и съгласие за прекратяване на огъня.

Армията разчита основно на въздушни удари и обстрели, като само от време на време участва в наземни битки, докато се опитва да отблъсне силите на СБР, които заеха позиции в квартали в Хартум скоро след избухването на боевете на 15 април.

СБР атакува големи военни бази в северен Омдурман и южен Хартум във вторник в очевиден опит да попречи на армията да разположи тежко въоръжение и бойни самолети, казват жители и очевидци.

Армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на СБР извън столицата и да осигури стратегически обекти, включително летището в центъра на Хартум и голямата петролна рафинерия Ал Джайли в Бахри.

Войната започна след спорове относно плановете СБР да се присъединят към армията и бъдещата командна верига съгласно международно подкрепено споразумение за политически преход към гражданско управление и избори.

Началникът на армията генерал Абдел Фатах ал Бурхан и командирът на СБР Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, заеха челните позиции в управляващия съвет на Судан след свалянето на бившия лидер Омар ал Башир през 2019 г. по време на народен бунт.

Те организираха преврат две години по-късно, когато наближи крайният срок за предаване на властта на цивилни, но и двете страни започнаха да мобилизират силите си, докато посредниците се опитваха да финализират новия план за преход.