Воюващата армия на Судан и паравоенните сили за бърза подкрепа ще подновят преговорите за примирие в неделя, 14 май, съобщава Reuters, като се позовава на високопоставен дипломат от Рияд.

Саудитска Арабия, която е домакин на преговорите, насочени към постигане на споразумение за прекратяване на огъня, е поканила командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан на срещата на върха на Арабската лига в Джеда, разкри източникът на агенцията.

Конфликтът, който избухна внезапно преди месец, уби стотици, изпрати повече от 200 000 души в съседни държави, разсели други 700 000 в страната и рискува да привлече външни сили и да дестабилизира региона.

Въпреки поканата на Бурхан за срещата на върха в Джеда, не се очаква той да напусне Судан от съображения за сигурност, подчертаха други двама дипломати от държави от Персийския залив.

Бурхан е поканен, защото е ръководител на Суверенния съвет на Судан, който е трябвало да наблюдава планирания преход към гражданско управление преди избухването на конфликта. Неговият съперник Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, е заместник-ръководител на съвета.

"Все още не сме получили имената на делегацията, но очакваме Судан да бъде представен на срещата", заяви саудитският дипломат.

Двете страни се споразумяха в четвъртък за "декларация за принципи“ за защита на цивилните и за разрешаване на хуманитарен достъп, но няма прекъсване на боевете. Сблъсъците и ударите около столицата Хартум и съседните райони продължават.

В подновените преговори в Джеда страните ще започнат с обсъждане на механизми за прилагане на споразумението от четвъртък, включително планове за доставка на помощ, създаването на безопасни коридори и премахване на силите от цивилните райони.

След това преговорите ще преминат към начини за прекратяване на конфликта, като в крайна сметка ще проправят пътя за гражданско правителство. "Характерът на конфликта влияе върху диалога. Въпреки това виждам много добър дух и от двете страни“, увери дипломатът на Рияд.

Публично нито една от страните в конфликта не показа никакви признаци, че е готова да направи компромис, коментира агенцията.