След украинската атака на военното летище Кущевская в Краснодарския край, Руската федерация разпръсква около 40 самолета от различни типове на различни летища. Това съобщи Британското разузнаване в последния си обзор в социалната мрежа X.

"През тази седмица украинската атака срещу руското летище Кущевская вероятно доведе до изтеглянето на около 40 самолета от различни типове от района и разпръснатите им на няколко летища по-далеч от фронтовата линия“, отбелязват от Министерството на отбраната на Великобритания.

В същото време служители на разузнаването отбелязват, че е малко вероятно въздействието на тези действия да бъде веднага очевидно или драматично за Русия.

В същото време се твърди, че Украйна вече е демонстрирала способността да нанася много по-дълбоки удари в тила на Русия. По-специално, Украйна може да удари по-далеч от местоположението на тези летища.

"Налагането на такива мерки за разпръскване означава, че продължителността на полетите ще трябва да бъде увеличена, за да се поддържа същата последователност (на операции) над бойното поле“, се казва в доклада.

Това ще наложи Русия да използва повече гориво, да увеличи разходите и да постави по-голямо напрежение върху екипажите.