Русия планира да атакува Молдова с вълна от т. нар. хибридни атаки преди президентските избори и референдума за присъединяване към Европейския съюз, пише Bloomberg.

Великобритания ще сподели разузнавателна информация с молдовските власти, за да й помогне да се противопостави на предполагаема заплаха от руски агенти през следващите месеци, заявиха пред изданието източници, запознати с оценките на британското разузнаване.

Външният министър на Молдова Михай Попсой ще се срещне с министъра на индустрията и икономическата сигурност на Обединеното кралство Нусрат Гани в Лондон във вторник, за да обсъдят "разрушителната намеса“ на Русия.

Попсой заяви в интервю миналата седмица, че Кремъл използва методи, вариращи от дълбоки фалшификати, създадени от изкуствен интелект до торби с пари, за да подкопае демокрацията в Молдова.

Миналия месец директорът на разузнаването на Молдова Александър Мустиата предупреди, че Москва планира кампания с "безпрецедентни нива на интензивност“. Той каза, че страната му е открила информация, която показва, че Русия възнамерява да провали тазгодишните президентски избори и референдума за ЕС.