Бившият командващ американските войски в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че все още не се очаква Украйна да е готова за широкомащабно контранастъпление.

В интервю за РБК-Украйна той добави, че историята има много примери, когато едната страна успява да започне успешна контраофанзива, въпреки че другата страна не го очаква. Генералът назова и основните задачи пред Въоръжените сили на Украйна и главнокомандващия Александър Сирски за тази година:

стабилизиране на фронта;

да се гарантира, че няма да бъде допуснат голям пробив на отбраната;

да се спечели време за украинските войници за увеличение на възможностите им;

подобряване на защитата на украинските градове и инфраструктура;

издигане на украинската отбранителна индустрия до ниво, което ще й позволи да произвежда това, което е необходимо.

Според Ходжис Украйна трябва да спечели време на Запада, за да намери повече боеприпаси, да използва потенциала на отбранителната индустрия, за да осигури това, което е необходимо, за да помогне на Киев. Той също така се надява и очаква, че Украйна ще продължи да нанася удари по руски петролни и газови съоръжения, цели в Крим и други окупирани територии.

"Така че превземането на инициативата в това отношение - да, но аз не предполагам, че в момента Украйна е готова за широкомащабно контранастъпление, имам голямо доверие в украинския генерален щаб и украинските войници, но нито САЩ, нито някой друг трябва да принуждава Украйна да направи каквото и да било – докато Украйна реши, че е готова да направи това“, отбелязва генералът.