Военните на САЩ бяха фокусирани върху борбата с бунтовници толкова дълго, че са забравили какво означава да се води истинска война. Това подчерта воювал в Украйна американски ветеран пред изданието Business Insider.

"Пренебрегнахме обучението за това как да се бием и да оцеляваме във война срещу равностоен противник“, коментира събеседникът на редакцията, запазил анонимност.

Бившият войник отбеляза, че е воювал в Ирак като наемник, след като е напуснал американската армия. В Украйна той е бил в горещи точки като Харковска област и Бахмут - бил е боен санитар на своята част, лекувал другари, когато са били ранени в битка.

"Толкова сме свикнали с идеята за партизанска война и борба с терористите и всичко останало, че сме забравили какво е истинска война“, признава той.

Конфликтите в Ирак и Афганистан бяха истински войни, които струваха човешки животи, но войната в Украйна е индустриална война с ниво на разрушения, каквото светът не е виждал отдавна. Фокусирайки се върху войните в Близкия Изток през по-голямата част от този век, САЩ и някои от техните съюзници в НАТО в Европа позволиха уменията, необходими за подобни конфликти, да атрофират, обясняват от редакцията.

Ветеранът казва, че американските войници са свикнали да се бият с предимство в оборудването и жива сила, но срещу Русия в Украйна "прекарах много време в битки в неизгодно положение в сравнение с противника“.

"Вярвам, че голяма част от обучението, което правим, е по-насочено към партизанска война, отколкото към действителна битка срещу близък враг, какъвто би бил случаят с Русия или Китай“, подчерта той, отбелязвайки, че това е проблем, пред който са изправени много членове на НАТО.

Друг американски ветеран в Украйна също споделя пред изданието, че има подобни опасения. По думите му негови приятели, които все още служат в американската армия, го молят за съвет как да се бият с дронове или в окопите, защото не получават обучение, което отразява напълно случващото се в Украйна.

Въпреки че украинските войници са били обучавани в много страни от НАТО, ветеранът казва, че някои от тях, с които е воювал рамо до рамо, описват част от обучението като неуместно или неадекватно. Например, по време на обучение в Обединеното кралство, когато военните попитали как да преминат през огромни руски минни полета, им било казано, че просто трябва да ги заобиколят. Но някои руски минни полета се простират на километри, така че е невъзможно това да бъде направено.

"Нахлуването на Русия в Украйна многократно е повдигало въпроси относно западното обучение. Някои украински войници, които са се обучавали в чужбина, казаха, че обучението, което са получили, не е подходящо за битките в тази война. Един украински командир, който е бил обучен от американски, британски и полски войници, подчерта, че ако е следвал точно съветите на тези страни, е щял да загине. Изправени пред плътни минни полета и други трудни препятствия, украинците в крайна сметка се провалиха, промениха тактиката, понасяйки сериозни загуби, което беше похвалено от някои военни анализатори, но това не беше достатъчно“, отбелязва изданието.

Друг ветеран от американската армия, който се е сражавал и обучавал войници в Украйна, е предупредил, че ВСУ ще бъдат в много по-лоша позиция, ако се придържат към американската доктрина за водене на война. Той е добавил, че украинските войски всъщност имат по-добро разбиране от американците за някои аспекти на съвременната война, въпреки че понякога също допускат скъпи грешки.

Отбелязва се, че сега Украйна воюва в условия, които са много различни от тези, в които САЩ и техните съюзници от НАТО са се били през последните десетилетия. И е невъзможно да се възстановят уменията за управление на конфликти на големи държави за една нощ.

"Вярвам, че украинците могат да научат на много западните военни, НАТО, просто защото не сме участвали в конвенционална война от векове“, обобщава американският ветеран.