Доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология" в Софийския университет “Свети Климент Охридски", в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 01.06.2023 г.)

Доц. Малинов, много неща се случиха, много врати се открехнаха, политическите събития са изключително динамични. Служебният премиер днес, Гълъб Донев, заяви че Бюджет 2023 е в хладилника. Преговорите между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната - Демократична България" бяха размразени. Какво обаче ще излезе от всичко това? Можем ли да очакваме стабилно правителство на фона на преминаване от едно състояние в друго, в рамките на няколко дни. И както акад. Денков днес се изрази “температурата е от 0 до 100 градуса".

Да оставим метафорите и хиперболите настрана. И да оставим епитетите. Какво ще кажете вместо стабилно правителство, просто да имаме правителство? Това на този етап, на мен лично ми е предостатъчно. Стабилно е много трудно за обяснение, но редовно поне за 1 година, мисля че е напълно постижимо. Искам само да отбележа, че шефът на Гълъб Донев, този който го назначи - президента, всъщност пожела провал на втория мандат. Така че, Гълъб Донев не знам дали си дава сметка как противоречи на президента или всъщност, той самият разбира колко нелепо се държа държавният глава при връчването на втория мандат. Трябва да е ясно на всички, че огромното мнозинство от българските граждани искат редовно правителство. Разбира се, искат и стабилно такова, но да оставим стабилността за по-нататък. Редовното правителство има да решава неотложни задачи, които са отвъд лявото и дясното, отвъд партийните страсти. То е необходимо на всички нас, на общините, на фирмите, на гражданите. И то трябва на всяка цена до 3 дни да се появи, следващата седмица да бъде гласувано в пленарна зала. Президентът застава срещу това, и трябва да бъде разпознат в момента като човек, който работи срещу интересите на всички граждани. Това е основното, това е странното в тази ситуация.

Какви промени, според вас, трябва да се направят в проектокабинета “Денков"? Разбрахме днес, след 3 часовата среща между двете формации са били взети под внимание условията, които поставиха вчера от ГЕРБ във връзка с новия състав на проектокабинета.

Всичко, което ще доведе до убедително мнозинство в Народното събрание е в момента наложително, необходимо и разумно. В този смисъл, никой не може да ви каже какви, защото има кой да преговаря. Не 3, а 333 часа са необходими, за да се изгладят всички проблеми. Но все пак, когато има воля за постигане на компромис, някакъв компромис ще бъде постигнат. Аз лично се придържам към много ясна, изградена през годините, позната на науката политология, ормула, наречена експертно правителство, която може да бъде преведена и като безпартийни министри, или надпартийни, или като технократско правителство. Но това е нещо, което така или иначе в момента, в някаква форма ще се получи. Разбира се, може би ще има политически фигури като акад. Денков и Мария Габриел, може би под тях, останалите министри няма да бъдат партийни фигури. Но пак казвам, получи ли се мнозинство значи формулата е успешна. Не постигнат ли съгласие, няма никакво значение на теория как е изглеждала формулата, след като на практика нямаш мнозинство. Задачата е доста проста, от гледна точка на формулировка. Мисля, че се улесни от агресивното поведение на президента и на службите през последните 48 часа, защото нарасна усещането с това, че с недемократични средства се пипа, така да се каже, в демократичния процес.

Доц. Малинов, вие казахте, че според вас задачата за правителство с втория мандат се е улеснила. Какво ви дава основание да бъдете оптимист за съставянето на правителство?

Първо, фактът, че огромната част от българските граждани искат такова. И това оказва невидим натиск върху всички колебаещи се или нежелаещи да се сформира такова правителство, които разбира се, са въвлечени в процеса. Имам предвид представители, партийни активисти, привърженици на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тъй като е добре известно, че тази коалиция не е популярна, може би сред мнозинството от тези избиратели. Но след тази атака, която на практика се осъществява от службите и прокуратурата, но политически се оглавява от президента. И когато това се прави видимо, арогантно, нагло, вече без никакво прикриване, аз мисля, че подкрепата, която ще получат политиците от тези две парламентарни групи ще бъде истинска, спонтанна и много силна. В някакъв смисъл, извънредната ситуация, в която се намираме, улеснява вземането на решение, независимо, че се вижда колко мъчителен процес върви на повърхността. Затова казвам, че е по-лесно. По-малко съмнения, по-голяма яснота. Не знам как би могло да не се види, да не се разбере какво в момента става.

Леят се обвинения за държавна измяна и национално предателство отвсякъде, и същевременно се атакуват много добре подбрани фигури, тъкмо от двете партии. Нали на Бойко Борисов му се иска имунитета за нещо, което три години се обсъжда, Лена Бориславова бива атакувана, Делян Добрев бива атакуван и му се иска имунитета, Асен Василев е викан на разпит. Повярвайте, в следващите 48 часа ще има някаква атака и срещу кандидата за премиер акад. Денков, ще има и срещу Мария Габриел. Само че, в някакъв смисъл, те вече ще имат обратен ефект, повтарям, заради наглото поведение на държавния ни глава. Мнго е тъжно, много е подтискащо да видиш как държавният глава в момент на такава криза връчва втория мандат и пожелава провал на партиите, представляващи повече от половината български граждани и повече от половината народни представители. Пожелава им провал, иска да му върнат мандата празен.

Прецедент в политиката ни беше това, наистина не бяхме чували подобни коментари.

Това е отвратителен прецедент. Думите трябва да бъдат силни, тук трябва да са силни думите. Повтарям, българският държавен глава пожела на мнозинството и всички нас, да нямаме редовно правителство. И това отекна в цяла Европа, защото за първи път държавен глава си позволява такова поведение, имайки предвид неговите правомощия. Сега разбират всички какво означава “Крим е руски", сега разбират всички, как шефовете на службите са назначени от служебното правителство, което всъщност е назначено от президента. Сега разбират нашите партньори всъщност, в какво президентът Радев иска да превърне България. И повярвайте ми, реакцията ще бъде много силна, защото това е не просто недемократично, неевропейско и други такива неща. Това на практика е атака срещу демокрацията и европейската ориентация на България. Атака, начело на която стои държавният глава, ние не можем да избегнем този ужасен факт.

А изтеклите записи от Нацоналния съвет на Продължаваме промяната, не са ли също атака срещу демокрацията?

Не, не. Какво е произтекло от тези записи, от тези хиперболи, от тези изхвърляния? Нищо. А искам да ви кажа най-важното, защото то явно не се вижда. Каквото и да говорят от една или друга партия, която отива към властта. Когато се влезе във властта, има закони, има опозиция в Народното събрание, има редовен парламент, който контролира правителството, има профсъюзи, има Закон за защита на държавния служител. Това, което става в момента е абсолютно безконтролно. Ние сме в много специфична ситуация, в която вредите за които говорим са нанесени и са реални. А другото, другото са общо взето приказки, партийно говорене, може да е грозно, може да е както се казва, да не е достойно, но вредата нанесена на българското общество, демокрация е нулева. Те са несравними неща, как успяха да ни докарат до там, че да смятаме, че и едното и другото. Не, не е така. Това, което прави президентът минава всякакви граници и е истински опасно. Това трябва да се разбере, защото не е предвидена в никаква конституция на света, държавният глава да се обръща срещу мнозинството български граждани и да не иска да се формира редовно правителство. Ами няма конституция, която този момент да го е предвидила и да има противодействие, освен чрез гражданска съпротива, медиите да го атакуват и анализаторите.

Доц. Малинов, споменахте, че очаквате атаки срещу още политически лица, но според вас, изострената битка между парламента и прокуратурата до какво ще доведе?

Първо трябва да се излъчи редовно правителство. То трябва да си влезе във функциите и да остави в момента Висшия съдебен съвет да си върви по процедурата, там процедурата е започнала. След което, обърнете внимание, защото все пак в съдебната власт има контрол, има някакви процедури, които вървят в момента, и там има някакви баланси. Ето, виждате сега прокурора, главният прокурор пита Конституционният съд могат ли да го сменят, тъй като знаете състава на Висшия съдебен съвет е с изтекъл мандат. Има възможности да се проследи този процес, той да бъде открит и най-накрая ще се стигне до едно гласуване, което може би ще се състои следващата седмица и ще се види за какво става дума. Оттук-нататък, парламентът много-много не трябва да се меси в цялата тази история, защото процесът, така да се каже, започна.

Прокуратурата обаче, иска да спре този процес и тя няма друг ход, освен да атакува конкретни политически фигури, за да може да провали съставянето на правителство. Забелязвате ли, свръхактивност точно когато става ясно, че след провалянето на първия мандат, вторият в много голяма степен е договорен. И изведнъж избухнаха от години прикривани факти, може би събирани тъкмо с такав цел. Не можем да се заблуждаваме от тази гледна точка какво става. Така че парламентът да си гледа в момента законодателството, макар и скромно, да си избере правителството, а Висшия съдебен съвет да си довърши делото. Ако не може да смени главния прокурор, се минава в друг режим на работа, подмяна на състава по-нататък, просто ще стане след няколко месеца.

Не бива да се пренсичат повече тези неща, независимо, че прокуратурата непрекъснато, в момента ще привикват политици по всякакви поводи. И само да напомним, да те повикат на разпит като свидетел, не означава повдигане на обвинение, не означава осъдителна присъда. Време е вече да добием тази зрялост и да не третираме политиците, извикани в прокуратурата, като осъдени престъпници, защото това дава огромна власт на всяка прокуратура. Фактически, тя с едно-две повиквания на някой политик в прокуратурата, може да му прекрати, така да се каже, демократичния мандат. Мисля, че е време да узреем и да разберем, че все пак хората наистина са виновни само след като бъдат осъдени в съд. А не пред съда на общественото мнение или пред съда на службите, както в момента се опитват да направят.