Емблематичният пловдивски хор "Детска китка“ замина на концертно турне в Япония. Каква е програмата там разказва в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" диригентът Златина Делирадева.

Здравейте, г-жо Делирадева! Разкажете ни повече за това дългоочаквано турне?

Това турне е отложено отпреди 4 години, когато трябваше да отидем на разменни начала с два японски хора. Те пък пребиваха в България през септември 2019 г., на гости на нашите хористи и на нас самите. Изнесохме съвместни концерти. Тяхното турне беше много успешно в Пловдив. И бяхме купили билети за нашето пътуване до Япония за 27 март и на 13 март 2020 г. обявиха пандемията и турнето се провали тогава. И чак сега се оказа възможно да се осъществи.

Какво ви очаква там, каква е програмата? В колко концерта ще участвате?

Там програмата е в два японски града – Токородзава, който е един голям град, като сателит на Токио, и един по-малък град – Йонаго, до който се стига със самолет, така че ще имат възможно да пътуват. Има вече готова концертна програма. На различни места ще пеят децата – в концертни зали, за благотворителна дейност по отношение на едно от японските земетресения, ще посетят училище, ще пеят в дом за възрастни хора. Това е в Йонаго. В Токородзава има концерт в току-що реновираната им концертна зала, която по тяхна информация е много красива и акустична, което за нас пък е много важно. И още един концерт. Общо осем участия ще има в двата града, а последния ден от пребиваването в Япония – 28 март, ще бъде концерт в нашето посолство в Токио. Така са уредили нашите домакини и ние се радваме, че ще имаме възможност да покажем изкуството си и пред тях.

Колко деца ще пътуват, колко деца са?

Тридесет и седем деца. 

Финансово сега общината ли ви подпомогна, или как стана? 

Ние имахме средства, които бяха преведени на Сдружение "Пейте с нас“, което работи за концертната дейност на хора. 70 000 лева от Фондация "Пловдив 2019“ и 20 000 лева от Община Пловдив. И те стояха 4 години в софийската агенция, която продава самолетните билети, така че оттам нататък, понеже самолетните билети поскъпнаха почти двойно, направихме една дарителска кампания и се включиха много наши бивши хористи, родители, фирми, познати на нашите родители и на нас, наши приятели – въобще, в продължение на няколко седмици събрахме необходимата сума, за да се закупят билетите.

Чудесно, много хубаво! Как се разраства в годините този хор? На колко години е хорът, всъщност?

На 77 години е хорът. Ами в момента имаме 120 деца в три нива – подготвителен състав, стажантски, който учи репертоара концертния, и концертен състав. Пътува част от концертният състав. Имаме още 30 и няколко деца от концертния състав, които са в по-ранната възраст, от много скоро пеят в хора в концертния състав, така че… Такава беше уговорката с японците – че ще заминем с толкова деца, и така направихме.

И вие подбрахте тези, които са били в хора по-дълго време.

Естествено, да. Те са много по-опитни. Пътят е дълъг и уморителен. Там също е много натоварена програмата и това не е за малки деца. Всъщност най-малката от пътуващите хористки е шести клас.

Вие за пръв път излизате в страна извън Европа, нали така?

Точно така, да. Засега сме направили, поне по мое време, около 50 турнета в Европа. Но за първи път излизаме в страна извън Европа.

Чудесно! Пожелаваме ви успех! И ще разказвате после.