В предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" интервю с гл. ас. д-р Огнян Тодоров - директор на Регионален природонаучен музей - Пловдив, носител на Награда "Пловдив" в раздел "Опазване на културното наследство съхраняване на паметта“, за наградата и бъдещите планове.

Честита награда и колко е важна за вас тази награда?

Ами, това е може би една от най-важните за мен награди, защото олицетворява цялостния труд, който сме положили за създаването на тази институция и резултатите, които сме постигнали. Тя е индивидуална, но всъщност е съвкупност от работата на много хора.

Така е, а до каква степен е задължаваща?

Изключително задължаваща е тази награда, аз даже когато правих изказването си от сцената, казах, че от тази трибуна обещавам, че ще продължим да се развиваме и да изненадваме хората с все нови и с нови модули. Ще продължим да се развиваме. Тази награда не значи край, а просто едно начало.

Но въпросът е до каква степен ще може да се прави още съвременно, модерно оформление с тази база, която имате? Това си остава засега проблем.

Ние се опитваме сега да намерим вариант за разширяване на експозицията, водим преговори с Община Пловдив. Имаме разбиране по темата, все още не мога да ви кажа подробности. Но и самата експозиция, с която разполагаме може да се развие доста в интерактивно отношение като информационни технологии. Сега вече нещата са доста по-лесно изпълним. Имаме бюджети за това нещо, мога да споделя, че миналата седмица закупихме един препариран хипопотам. Ще подменим част от експонатите, ще вземем нови, по-атрактивни животни.

Точно това щях да ви помоля да споделите - какви бъдещи идеи имате ли?

Ами, аз вече го платих, миналата седмица в петък, чакам, може би ще пристигнат до две седмици от Австрия един препариран хипопотам, един алпийски козирог и черна африканска антилопа.

Този тигър от Пазарджик дойде ли? Всичко е при вас вече?

Да, да, той е в експозицията.

Интересът към вас не престава, има постоянно опашки отпред пред музея?

Има опашки, напоследък много трудно успяваме да посрещнем посетителите, поради това, че ни засипват групите, просто сезонът е такъв, но пък нали затова работим.

Нещо интересно като събитие предстои ли при вас?

Може би това е така най-интересното. Завършихме залата за крокодила, може би след около две седмици ще преместим крокодила Хектор в новата зала, която е много по-голяма.

Това за Хектор, къде ще е тази зала?

Ние развалихме една зала за големите влечуги и цялата сега стана за Хектор.

Това, което беше отзад?

Големият питон, цялата зала в момента е за него.

Чудесно, да се разшири най-сетне Хектор.

Да, да, даже те двата крокодила ще са в едно помещение. Стана уникално, наистина много красиво. Остана малко осветление, стъкла, декоративни части.

И ще го видим скоро.

Ами до две-три седмици, зависи доколко бързо ни изпълнят осветлението и опънатите тавани. Това за крокодила е много важно, защото получавахме доста негативен отзвук. Решили сме го проблема, да.

Питаха много хора за Хектор, наистина. Благодаря много и хубав ден!