Интервю за "Фокус" с кмета на село Белащица, община Родопи. За проблемите, свързани с главоломно нарастващото население на района и подготвена ли е инфраструктурата за това, както и за хубавите новини от родопското село. 

Г-н Бакалов, здравейте! Как стоят нещата при вас в горещините? Имате ли проблеми с водата, режим?

О, проблеми има с водата. Решение нямаме, никакво не може да предложим, защото капацитетът, който е на тръбите, които довеждат вода от сондажите до каптажите, е ограничен. Потреблението е много голямо. Населението почти се удвои, да не кажа и утрои. И сега има определени зони, които са в по-високата част, някъде там, по новите квартали. Вчера имаше един жител на Белащица, който от 48 часа няма вода. Така че проблемът тепърва предстои. Има зони, в които примерно следобед спира водата и идва в късните часове на нощта.

В момента режим има ли?

Режим – не. Има издадена заповед на кмета на общината водата да се използва само за питейно-битови нужди, както си е по закон. Не е въвеждан режим, така да кажа, но водата в определени зони не достига.

Това е нещо като препоръчителна заповед, така ли?

То си е заповед. При неспазването и ние трябва да уведомим ВиК, когато някой си полива градината с тази вода. Само че, нали се сещате, че достъпът в доста от дворовете е невъзможен и това просто няма как да бъде установено. Хора твърдят, че се пълнят басейни, но това са приказки от рода на "една жена каза". Няма установени такива факти към момента. Това може да стане през сметките за вода, примерно, да се види какво е потреблението и да се прецени. Така че към момента това е положението.

По принцип сега, по това време, в селото идват ли още хора, които да си карат отпуски там, нещо като курортисти?

Курортисти по принцип не, но във вилната зона има хора, които обикновено зимата не пребивават тук. Не са много. Те всъщност повечето от хората вече си живеят целогодишно в Белащица. Говорим за това, което е ново строителство – хората си го обитават целогодишно. Малцина са тези, които зимата се изнасят и се връщат през лятото.

Колко е населението на Белащица сега?

Регистрираните са 2555 човека.

Но са сигурно много повече?

О, да, да. Като информация примерно – EVN мисля, че имаха около 6000 абоната, което е показателно за настоящ, постоянен адрес. Има хора, които пребивават и не се регистрират.

И се строят още къщи най-вероятно?

О, да, да. Строителството – една част, може би половината от това, което е за застрояване, ни предстои. Даже и повече. Особено тук, в района между Белащица-Брестник, Белащица-Браниполе – всички тези земеделски земи, в по-голямата си част, вече са с променен статут, с ПУП-ове и там предстои строителство. И проблемът ще стане много голям. И може би ВиК трябва в този смисъл да помислят за някакви инвестиции, защото тази водопроводна мрежа, не говоря за уличната, е сигурно на повече от 50 години, но довеждащият водопровод, който преди около десетина години беше подменян, явно, че там дебитът е около 50 литра в секунда, мисля, което е недостатъчно.

Аварии има ли често при вас?

Аварии имаше доста. Обикновено те са в зимния сезон, когато налягането е по-голямо, няма такова потребление. Сега, лятото, потреблението е по-голямо, налягането във водопроводната мрежа спада и обикновено авариите са по-малко. Предстои рехабилитация в Белащица на водопроводната мрежа. Тази година най-голямата инвестиция от държавния бюджет в Община Родопи ще бъде тук – Рехабилитация на водопроводната мрежа, първи етап, за около 3,5 милиона лева. В момента тече процедура по избор на изпълнител, така че очакваме в тази година да се случи. Иначе целият проект е за около 15 милиона, но ще бъде на етапи, защото условието за финансиране е, прагът беше да е до 5 милиона лева. Така че се надяваме в скоро време да започнат да се случват нещата.

Това е чудесно!

Но районът расте главоломно и инфраструктурата не е подготвена. И ВиК, и EVN – всичко се строи наново, трасета. И неудобството е, че нямаме Общ устройствен план, който създава... Всичко се прави на парче, както се казва.

А може би, ако бяхте част от Община Пловдив нямаше да е така, или?

Трудно е да се каже, трудно е да се каже, защото аз присъствах на събирането, което беше с бившия кмет на Пловдив, и там нямаше никаква конкретика за присъединяване, защото имаше инициативен комитет, който събра подписи.

Но Община Пловдив не беше подготвена. Транспорт, канализация, всички неща – всичко на приказки го докарваме. Хората са слушали, слушали. В крайна сметка, ако тази година се присъединим, догодина това ще бъде изградено. Така че не смятам, че присъединяването към Община Пловдив ще реши тези проблеми, защото те няма да ни направят ново трасе, те не ще ни докарват вода от същото място, което е сега. Но районът има нужда може би и от намесата на държавата, защото тук Община Родопи, като такава, трудно ще се справи при така разрастващите се села. Особено тук районът от Първенец, Марково, Белащица, Брестник и Браниполе. Грубо казано, ще стане страшно. Продължават да се сменят статути, продължава да се строи. ВиК отказват присъединяване към мрежата, защото всичко минава на собствени водоизточници. Повечето правят сондажи, това сваля нивото. Всъщност сондажите вече няма как да се следи какво се случва точно с водата. Пък напоследък, в тези сушави години, като гледаме природата, и тя ни наказва в някакъв смисъл.

Трябва да се търси някакво кардинално решение може би.

Да, трябва да се търси кардинално решение, защото моето усещане е, че тепърва предстоят тези проблеми, защото сега са очертани вече, виждат се. Обаче, ако всичко това, на което тук се сменя статута, се застрои, нямам идея какво ще се случи. Сега има недостиг на вода, а тогава може би ще стане перманентен недостигът, дори и през зимата.

Да, това за смяната на статутите – няма ли някакви механизми държавата да го ограничи по някакъв начин? 

Не, те са частни земи, продадени са, продават се. Гласува се процедура в РИОСВ, пуска се заявка в Община Родопи, сменя се предназначението за земята, прави се подробен устройствен план и човек може да си строи. От земеделска прави земята за жилищно засторяване и се строи. Но при липсата на Общ устройствен план, не знам. Когато има Общ устройствен план има отреждане: тук ще бъде зелена площ, тук ще бъде, там улица, защото сега се строи в общи линии на кой където му падне, кой където намери цена или кой където може да купи. И после започват: ама тук няма инфраструктура, ама няма вода, ама няма сметоизвозване. Иначе, ако има Общ устройствен план и са урегулирани парцелите с улици, с всичко, вече може човек, като има достъп, сметосъбиране, вода – всичко това за съжаление се превръща в проблем.

Но пък е хубаво, че хората се връщат на село! Това е добре!

Община Родопи е с 10% ръст на населението в последните години. Така че тя е една от малките общини в България, в която чисто механичният прираст е положителен. Покрай COVID пандемията доста хора също усетиха удобство да живееш на село. Но неудобството е от комуналните услуги, ето това, че при застрояването, и то не от типа градското презастрояване с кооперации, но все пак населението се увеличава, а пък самата инфраструктура не е подготвена за това.

Иначе при вас строителството е ниско предимно, или не?

Ниско е. По принцип строителство е 10 метра мисля, или 11, нещо такова. Тук няма кооперации, няма големи жилищни сгради. Тук се строят, в по-голямата си част, еднофамилни къщи, да не кажа и почти на 100%.

А комплекси такива не правят ли, както в Марково, някакви модерни комплекси?

Не, на този етап тук още няма комплекси такива, които да са тип кооперации, на по 4-5 етажа. Тук има затворени комплекси няколко, които са с по 6-7 къщи, но всичко е еднофамилно строителство. Няма такива масивни, огромни сгради, които да увеличават потреблението. И в общи линии повечето проекти са за такова строителство, за еднофамилно. Това е към момента настоящата ситуация в района.

Но пък имаше с какво да се похвалите - рехабилитацията.

Ами има, да, да, да, рехабилитацията. Освен това тук имаме разговори в посока да развиваме района. Но за съжаление, бюджетът, както във всички общини – в повечето, хайде да не е във всички, бюджетът не е достатъчен, защото пък общината е с 21 населени места и тя трябва навсякъде да се грижи. А пък ние сме разговаряли с г-н Павел Михайлов много пъти. Той разбира, че нуждата в този район от инвестиции е огромна, защото разрастването е главоломно. Имаме разбиране, той прави възможното. При нас ще се случат още няколко хубави неща. Започваме нова детска градина. Вече мина през Министерството на образованието проектът, одобрен е.

Ще строите съвсем нова или ще разширявате?

В двора на училището – той е доста голям, ще се строи нова детска градина.

Ще се разшири и училището, защото населението се увеличава и нуждата се увеличава. Местата не достигат. А пък, за да се развива едно населено място, трябва да има млади хора. Няма ли млади хора, то е обречено.

А за училището какво казвате?

Училище има съществуващо, но сградата е стара и недостатъчна като капацитет. И в тази година ще се изградят две постройки, от тези преместваемите. Имаше такъв случай в Марково. Общината го е видяла като изпълнение и казаха, че тук ще ги поставят. А пък има проект за разширяване на училището на стойност около 80 000 лева, за да се разшири училището, да има физкултурен салон, защото настоящото няма такъв, да се увеличат стаите. И от там вече – инфраструктурата, водата. Има проект за нов център на Белащица, с пешеходна зона.

Чудесно! Благодаря ви много. Пак ще се чуваме.

И аз ви благодаря!