Д-р Станислав Балев от Болница Токуда – Acibadem City Clinic, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на радио "Фокус“ 

Месец юни е времето, в което светът обръща специално внимание на гръбначните изкривявания. Какви са съветите на лекарите, какво предлага медицината, каква превенция и лечение може да се приложи?  

Д-р Балев, България е част от мащабната международна кампания, посветена на гръбначните изкривявания. Каква е конкретната инициатива, която болница “Токуда" организира, каква е целта?  

Целта на събитието, която организираме с любезното съдействие на Болница Токуда – Acibadem City Clinic, е да запознаем обществото с това заболяване. То засяга гръбначния стълб и понякога се стига до много тежки изкривявания, които пречат дори на продължителността на живота, влошават качеството на живот, а в много тежки случаи са несъвместими с живота. Това е заболяване, с което обществото е добре, да бъде запознато, защото  можем да го превантираме и да не се стига до усложнения.   

Именно превенцията е в основата на  събитието, което организирате. Кажете ни повече за него?  

Събитието ще се състои от 10.00 ч. на площад “Независимост", Софийско ларго. Всички са поканени и много ще се радвам да дойдат да чуят това, което имаме да споделим с тях. Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология -  проф. Яблански, който е основоположник на тази хирургия в съвременния вариант, ще разясни какви са етапите на заболяването и какво трябва да се направи във всеки един от случаите.  

В началото имаме кинезитерапия, ортезни средства за лечение и последният етап е хирургията. Проф. Яблански ще изнесе лекция пред аудиторията и ще обясни какво се случва.  

Необходимо ли е тези, които проявяват интерес към събитието, предварително да се запишат, да заявят участие?  

Не. Всеки, който желае, е добре дошъл. От 10.00 ч. до 12.00 ч. всички ще бъдем там. Деца, които ние сме ги оперирали, ще изнасят представление, ще има хора, на които им предстои такава операция, или които са в процес на лечение. И дори за широката аудитория е добре да види какъв живот водят и как се чувстват след хирургия. Ще има човек, който е опериран и сега тренира художествена гимнастика. Това са важни неща, които е добре да се споделят с по-широка аудитория.  

Тоест, там няма да говорят само лекарите и специалистите, а и хора, които по един или друг начин вече са се сблъскали със заболяването сколиоза?  

Да, абсолютно да.  

Ще могат ли участниците да задават и конкретни въпроси?  

Разбира се, правим събитието изключително с цел да запознаем хората. На всички въпроси, притеснения, което е абсолютно нормално, ще отговорим, ще обърнем внимание. Проф. Яблански и неговият екип ще са там, включително и аз ще отговарям на въпроси. Ще обменим информация с всички, които имат притеснения,  ние за това ще бъдем там.  

Макар и обявено това събитие като конференция, ще даде възможност и за безплатна консултация по конкретни казуси? 

Няма да е точно като безплатни прегледи, но ще бъдем доста отворени да създадем контакти.  

Какви са най-честите причини за възникване на сколиозата? Има ли медицината отговор на този въпрос?  

Имаме отговор на този въпрос само при 20% от случаите.  От 5 пациенти само за 1  знаем какво я е причинило. За останалите пациенти, масовата част - над 80%, нямаме представа и те отиват в графа идеопатична сколиоза. Не го свързваме с тежки чанти, не го свързваме с недостатъчно трениране, заседнал начин на живот, компютри, телефони. Не че ги препоръчваме, но са много чести въпроси. За съжаление не се свързват и нямаме отговор какво ги причинява. Просто започваме да наблюдаваме изкривяване на гръбначния стълб, който с времето понякога прогресира. Трудно е да отговорим какво ще се случи. Затова отново искам да кажа, че това е процес, в който ние контролираме децата, наблюдаваме ги, съветваме ги години. Но за 80% от случаите, не знаем каква е етимологията: родителите са нямали такива заболявания, прародителите им също. При огромната част от децата със сколиоза, не можем да го свържем и с фактора на средата.  

При малкия процент, за който имате отговор, какъв е той?  

За съжаление, това са много очевидни заболявания, които със сигурност знаем, че довеждат до сколиоза. Това са групи заболявания, които най-често  са установени. Като пример мога да дам  дефекти в развитието на гръбначния стълб при раждане, липса на прешлени, деформация на прешлени, някои общи заболявания като спинална мускулна атрофия, детска церебрална парализа и т.н. Обикновено тези 20% от децата имат заболяване, което в повечето случаи е доста очевидно.  

В кой момент след раждането става ясно, че има такова заболяване?  

Сколиозите са разграничени в три групи: инфантилна, ювенилна и адолесцентна. Инфантилната е от раждането до 3 години. От 3 години до 10 години е ювенилната и над 10 години е адолесцентната.  

Огромната част от случаите с идеопатична сколиоза ги откриваме след 10- годишна възраст, когато родителите забелязват,  че примерно рамото или гърба, или гръдната клетка не е симетрична, това е огромната част.  

В по-малката възраст родителите идват и ни споделят, че има проблем  - ние преглеждаме детето и установяваме, но това е много по-рядко. Заболяването може да се развие във всеки един момент, но ние не можем да оценим кога започва. Огромната част е след 10 години.  

Има ли болка пациентът или само на физическо ниво се вижда проблем?  

Болката започва късно, когато градусите на гръбначни изкривявания са високи. Под високи имаме предвид 40 и нагоре, могат да стигнат 140-150 градуса. При 80-90 градуса пациентите вече започват да се оплакват от болки. Понякога са перманентни, понякога са 23 часа, не остри, но влошават естествено качеството на живот, влошават психическото състояние на детето. В началото няма болка - на 20-30 градуса, но пък тогава естетиката много се нарушава. Примерно едното рамо е по-високо, гръдната клетка е леко деформирана, отпред ребрата от дясната и от лявата страна може да са малко по-напред. Целият стоеж на детето е нарушен - все едно леко се е килнало на лявата или дясната  страна. Има описан симптом на “лошо скроената поличка". Примерно трудно могат да си намерят дрехи, защото таза е леко килнат наляво или надясно, в следствие на което крачолът винаги е малко по-дълъг или полата винаги стои малко по-на една страна. Това са обикновено първите неща, които водят пациентите на преглед и разбират, че нещо се случва.  

Вие казахте, че обикновено след 10-ата година има видими белези на заболяването. Има ли горна възрастова граница, при която, ако няма проблем,  може със сигурност да се каже, че детето няма да развие сколиоза?  

Със сигурност никога не можем да кажем, че някой човек не може да развие сколиоза, тъй като има и други причини освен идеопатичната сколиоза, която се появява в детска възраст. Винаги има някое заболяване, което може да доведе до сколиоза, но методите и начините на лечение са различни. Като цяло сколиозата се намира и се лекува в детска възраст, поради потенциала на растеж на гръбначния стълб и потенциално увеличаване на изкривяването. Има горна степен на градуси на изкривяване на гръбначния стълб спрямо остатъка на растеж на гръбначния стълб, за които знаем, че това заболяване няма да прогресира, говоря за идеопатичните, за 80% от случаите. Например, ако детето е на 17 години, имаме костни данни, че няма да прогресира гръбначното изкривяване, в повечето случаи оставяме пациента да живее с тези 30 градуса и почти сме убедени, че няма да прогресира в бъдеще. Примерно на 50 години няма да е 70 градуса. Има други градуси, при които препоръчваме оперативно лечение и т.н.  

Кога трябва да се потърси лекарската помощ, какво предлага съвременната медицина?  

Лекарска помощ абсолютно трябва да се потърси при изброените случаи - рамо, стоеж на тялото на детето дали е наляво, надясно, за дрехите, за гръдната клетка. Очевидно е, че има някаква асиметрия. Нерядко, ако накарате детето да се наведе напред и да си пипне с ръцете пръстите, тогава може да се види, че има леко изкривяване на прешлените, което не е задължително всеки да го прецени. Но като цяло външните белези с рамената,  тялото, дрехите, с таза, обикновено карат родителите да доведат децата за консултация. Ние ги преглеждаме, преценяваме дали да направим рентгенография и там със 100 процента можем да кажем какво се случва -  има ли сколиоза, докъде е стигнала. Понякога имаме естетични промени, но детето не го класифицираме със сколиоза. Ще ви дам пример, идва дете на 12 години, едното рамо му е малко по-високо, примерно лявото, правим рентгенография и виждаме кривина от 8 градуса. Това не е сколиоза, за сколиоза говорим при над 10 градуса. В такъв случай не го лекуваме, даваме препоръка след някакъв период от време отново да го прегледаме и тогава да видим дали това се увеличава, намалява или остава по същия начин, това не е сколиоза. Но примерно, ако видим, че е над 12-15 градуса, казваме - да, това е вече сколиоза, знаем, че е сколиоза в ниски градуси, така че препоръчваме специализирана терапия, при повече градуси може би и поставяне на корсет. При повече градуси евентуално и хирургия, но това е продължителен процес.  

Важи ли тук правилото, както и при повечето заболявания, колкото по навреме, толкова по-лесно и по-бързо преодоляване на конкретния проблем?  

Абсолютно, конкретно за сколиозата е 100 процента  истина. Ние много държим да диагностицираме сколиозата навреме, тъй като има методи, с които да превантираме голямата прогресия на градуси.  Нашата цел е да не се стига до оперативно лечение. Ако е 20-30 градуса, но вече няма растежен потенциал, не прибягваме до операция.  

Какви могат да бъдат последствията от закъснялото лечение?  

Отново зависи в каква степен  е  установено гръбначното изкривяване. Ако вече са прекалено големи градусите, може да се стигне до притискане на вътрешни органи, до намаляване на дихателен обем, до бърз задух, до бързо изморяване и т.н.  

Какво предлага медицината при диагностициран случай на сколиоза?  

Медицината предлага консервативни и оперативни начини на лечение, като консервативните са физиотерапия, кинезитерапия, плуване, спорт, движение. Употреба на индивидуални ортопедични изделия, корсети за децата. Пробваме всичко, което може, ако няма ефект, едва тогава препоръчваме хирургично лечение за корекция на гръбначното изкривяване и спиране на прогресията на това заболяване.  

Това е крайният вариант, ако другите подходи не са успели да дадат резултат, ако правилно ви разбирам?  

Абсолютно. Обикновено препоръчваме хирургично лечение, ако градусите на гръбначно изкривяване са в параметри, които са показни за оперативно лечение. Тогава почти сме убедени, че консервативният метод на лечение няма да спре прогресията на заболяването. Това естествено се коментира с родителите, с пациентите, не е нещо, което се случва от днес за утре. Проследяваме децата, преглеждаме отново и отново - през 6 месеца, през 1 година. Всеки случай е индивидуален, но  се взима най-доброто решение, спрямо случая, спрямо медицинските препоръки, спрямо желанието на родителите и пациентите, след като вече са инфорирани.   

Тежка операция ли е операцията при сколиоза, ако се стигне до нея?  

Абсолютно - една от най-тежките операции. Според клиника “Мейл" в  САЩ е една от най-тежките операции, които дете може да понесе в детска възраст. Операциите са дълги и рискови. Работи се върху гръбначен стълб, където има абсолютно важни структури навсякъде. Това са операции, които са свързани не само с хирургичен екип,  но и с техника. Когато правим корекциите, имаме невромониторинг интраоперативно, за да не се събуди пациента с някакъв вид неврологична симптоматики, крайно нежелателно и т.н. Като оперативни техники, те не са малко, най-често използваните са задна стабилизация, когато се намалява подвижността в сегмента, в който се оперира. Имаме и такива техники, които съхраняват подвижността на гръбначния стълб, но пък за сметка на това имат много тесен прозорец, в който могат да бъдат предложени за изпълнение, и това е недостатъкът.  

В България могат ли пациентите да разчитат наистина на едно качествено  лечение в областта на сколиозата?  

Абсолютно могат да разчитат. Проф. Яблански, който е висококвалифициран специалист в тази област, ще бъде на това мероприятие, той ще изнесе лекция. Дълги години работим съвместно с основоположниците на модерното лечение на сколиоза. Непрекъснато обменяме опит. Преди няколко месеца отново имахме съвместна дейност. В България пациентите може да получат помощ на световно ниво.  

Колко продължително е възстановяването след операцията на гръбначния стълб?  

Възстановяването обикновено отнема между 2 седмици и 1 месец, като прогресивно нещата се подобряват. Имам предвид пациентът да започне да се движи свободно и самостоятелно, без да изпитва дискомфорт. Общо взето това е периодът.  

Знам, че един от най-важните въпроси за нашите слушатели е лечимо заболяване ли е сколиозата, независимо от това на какъв етап е и какъв метод ще бъде избран?  

Да, лечимо заболяване е. Не казвам, че, ако има пациентът сколиоза, отново ще можем да изправим гръбначния стълб при консервативните методи на лечение, но можем да го проследим и да го лекуваме до такава степен, до която да не се налага хирургична намеса, да няма болка и да няма проблеми в живота си по-нататък,  да живее с изкривяване, но да няма други нарушения в ежедневието си.  

Какъв съвет бихте дали на слушателите ни?  

Бих казал, че спортът е много препоръчителен, движението е много препоръчително. Не препоръчваме заседнал начин на живот, особено сега с модерните технологии. Много родители споделят, че детето им по цял ден е с телефона на една страна килнато и питат дали това довежда до сколиоза. Не е доказано, може и да довежда, но не е доказано. Но спортът със сигурност няма да навреди, тъй като това е един от консервативните начини за справяне със сколиозата. Мисля, че физическата активност трябва да е едно от първите неща, които да препоръчваме на нашите пациенти.  

А има ли професионални спортисти, които пък заради голямо физическо натоварване са развили такова заболяване?  

Развиват не малко заболявания на опорно-двигателната система, но не точно сколиоза.  

Това е мотивиращо. Всеки може да спортува и да направи това, което е в неговите ръце, както се казва. За финал още веднъж да анонсирате събитието, което предстои?  

Очакваме ви на площад “Независимост" Софийско ларго 10,00 ч. в събота - добре дошли сте. Ще се радвам да се запознаем, да си поговорим, да отговорим на вашите въпроси.   

Росица АНГЕЛОВА