Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория мандат на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България", но от думите му се разбра, че ако Конституцията не го задължаваше, нямаше да го направи. Радев каза, че този мандат е вече дискредитиран и призова да не бъде оползотворен. Президентът дори не подаде ръка при влизането си при ПП-ДБ (бел. ред. интервюто е от 30.05.2023 г.)

Нидал Алгафари – политически анализатор, писател, пиар експерт, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"


Г-н Алгафари, това, което се случи вчера с втория мандат, е може би прецедент в политиката у нас. Как си обяснявате действията на президента и неговия призив към вторите да не го оползотворяват? 

Съвсем разбираемо е, защото той се опитва всячески, откакто е поел властта еднолично в България, на него това му се услади, хареса му. И всеки опит да се направи редовно правителство с мнозинство, което да е в Народното събрание, за него не е добър вариант. Освен това, той показа на няколко пъти отношението си – при предишни връчвания на мандати  в предишните Народни събрания, размахваше с пръст дидактично и общо взето хулеше по политиците, че не се справят, че едва ли не се отказват от ролята си на политици.  И в момента, в който Мария Габриел му връчи празната папка и му каза, че "ние сме се договорили, че ще има правителство“, тогава за първи път го видях как е стиснал зъби, как целият се беше наежил и колко му беше изключително неприятно това да се случва. И затова той се надява, чрез тези записи, които изтекоха, че няма да има правителство и се опитва още веднъж да се покаже пред хората, че той е единствената възможност за България, забравяйки, че той е този, който поведе хората от жълтите павета, той е този, който вкара в кабинета, против Конституцията и незаконно, г-н Петков за министър, той е този, който даде финансите на г-н Василев, за да направи бюджета отвратителен. Той помогна с всичка сила с неговите "ала-бала“, както разбираме от записите, на тези хора да се домогнат до властта и така. 

Доколко обаче мнението на президента има място в процедурата по връчването на един мандат? Това не е ли пряко вмешателство в политиката? 

Със сигурност е пряко вмешателство, защото той трябва да бъде представителната власт. Представителната власт има една единствена функция – да приеме хората, да им даде папката и след това да приеме папката и да подпише указ. Но той се опитва всячески да държи ключова роля в политическия живот в България и прави всичко, което е по силите му, за да не се случи нещо по-различно от това той да управлява чрез служебни кабинети и така, стоейки отстрани, да може да посочва политиците и да казва "Вие сте виновни за кризите, вие сте виновни за това“, но забравя самият той, че той управлява от 2 години изцяло държавата. 

Направи ли ви, г-н Алгафари, впечатление кои хора от ПП-ДБ присъстваха на връчването на мандата – акад. Денков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, но нито видяхме Кирил Петков, нито Христо Иванов, не бяха там. Това как можем да го тълкуваме, според вас? 

Не смятам, че е нещо особено, защото присъстваше генерал Атанасов, който е толкова видна фигура, колкото и Христо Иванов. И Асен Василев – дали е Кирил Петков или Асен Василев, или и двамата заедно, то е едно и също. Въпросът е, че по-неудобното не е на срещата, а евентуално след срещата, ако трябваше да разговарят с журналисти. А там са много тежки въпросите, на които отговорите са много сложни, много трудни за обяснение. 

Какви са вашите очаквания за втория мандат? Игра на надлъгване ли е това? Колко сложно очаквате да бъде? 



Не, не смятам, че е сложно. Някак си след тези записи, които бяха пуснати, смятам, че има един-единствен вариант и той е да размразят преговорите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но правителството да бъде равно, пропорционално на участието на всеки или влиянието на всяка една коалиция в Народното събрание. Тоест, министрите трябва да бъдат 51% от ГЕРБ-СДС и 49% от "Продължаваме промяната". Според мен министър-председателят трябва да бъде поне 1 година, ако ще се ротира. И другото, което смятам, че е много важно – ако твърдят, както Христо Иванов иска и както г-н Бойко Борисов се съгласява, да се търси конституционно мнозинство, това означава да намерят начин, с който да приобщят към тази коалиция Движението за права и свободи (ДПС), за да имат от една страна гаранция за това, което ще се случи в Народното събрание, и от друга страна, да имат някой, който да бъде нещо като секундант между двете формации и да не се случи това, което го чухме в записа. 

Да, неминуемо записите, които изтекоха от Националния съвет на партията, предизвикаха трусове в ПП-ДБ. Притиснати ли са те според вас в момента в ъгъла? 

Не, те не са притиснати в ъгъла. Те са достатъчно неопитни и много шляпащи все още политици, които така им се случи, извадиха късата клечка, с това, че приеха в редиците си един предател, който беше предал преди това Слави Трифонов. Но дали такива разговори се водят – бъдете сигурни, че се водят във всички политически централи. Когато са насаме, когато са помежду си, могат да се говорят и много по-големи глупости от тези, които се изприказваха там. Въпросът е, че когато си политик, трябва да си много предпазлив в това кой къде може да те гледа, къде може да те слуша. Ако се върнем малко по-назад във времето, ще се сетим за какви ли не лидери, които са говорили какви ли не неща, които излизаха по медиите. Не е фатално. Фатално е да не се състави редовно правителство и да се остави г-н Радев да управлява по начина, по който той иска, да ни тласка все повече и повече към политиката на Русия. 

Но да ви разбирам от това, което казахте дотук, че очаквате преговорите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат размразени, да продължат или отново изпадаме в порочния кръг от поредна папка, резултат – нулев, и така до безкрай? 



Със сигурност смятам, че е най-правилно. Държавническото мислене е да се подновят, да се размразят тези разговори, но се поставят вече малко по-различни условия, предвид ситуацията и преди това, което се чу от тези записи. Смятам, че в следващ кабинет, в който ще се коалират, защото думата е точно коалиция да направят, да не участват под никаква форма Кирил Петков и Асен Василев с всичко това, което изприказваха, направиха, защото ще стане много голям скандал и ще дадат още по-голяма сила на тези, които са крайно радикалните срещу политическата система в България. Без тях смятам, че е възможно, може да се намерят достатъчно кадърни, умни, мъдри хора и в ПП, и в ГЕРБ-СДС, и в Движението за свобода и свободи, за да издърпат държавата от тази тиня, в която затъваме все повече и повече.