Деница Симеонова – народен представител от "Продължаваме промяната“ в 47-мото, 48-мото и 49-тото Народно събрание, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус". 

Тъй като имам честта да водя това петъчно предаване, понякога динамиката наистина е изключително полярна между два петъка. Миналата седмица все още излъчвахме оптимизъм от това, че двете водещи коалиции в парламента биха могли да загърбят чисто политическите си приоритети в името на общи цели пред страната. От тогава, за съжаление обаче, се случиха няколко неща. Позволете ми да ги обобщя, а ако нещо пропускам, вие ще ме допълните. След предложените от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ министри, ГЕРБ рязко се оттеглиха от идеята за общи политики в управлението, очевидно скандализирани от името на Асен Василев, когото пък Борисов публично обвиняваше за катастрофалната му финансова политика. Оттук нататък беше стартиран план "Б“ за разговор с други парламентарни групи, а програмата ви с "Демократична България“ беше изпратена на БСП – цитирам г-жа Атанасова в момента, "за забавление“. Оттук нататък тонът продължи да се разваля. "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ отговориха на удара с изискване на управленската програма на ГЕРБ. Кирил Петков по-рано днес посочи три избора пред ГЕРБ, ГЕРБ ги сведе до два, и то без другата коалиция. А днес Борисов за пръв път, в интерес на истината, в собствената си политическа история говори от трибуната на парламента като депутат и буквално помоли: "Ако искаме да се уважаваме, да се вземем в ръце и да направим правителство“. Сега контекстът "уважаваме ли се, не се ли уважаваме“ общо взето е от един малко по-различен тип сгради, които не се наричат "парламент“ – там обединението прави силата. Какво се случва, Деница, от ваша гледна точка?  

От моя гледна точка, честно казано, няма изненада. Няма изненада, защото и в 48-мото Народно събрание видяхме как поведението на ГЕРБ-СДС се мени първо по няколко пъти на ден. Дори в самата им група различни говорители изпращат постоянно различни послания, така че в момента, в който първо казаха, че едва ли не се припокрива почти изцяло политическата програма на нашата коалиция и тяхната, до момента, в който изведнъж тя въобще вече не им се струваше добра и не им харесваше – горе-долу това е едно поведение, което ние наблюдаваме и което аз лично не бих категоризирала като "отговорно“, дума, която те доста често използват. Това, което виждаме дори и днес в парламента, където въпреки ясния призив и на нашата коалиция, но и като цяло според мен на обществото за това да се съставят комисии, да се започне работата по законопроектите, за които дори самите ГЕРБ са съгласни, че трябва да се работи и са в една законодателна програма, съставена именно с такава цел, те тупат топката. Печелят си време, бих казала, в което време се опитват да се вклинят по някакъв начин в прозрачно изложения, представен политически кабинет от нашата коалиция, с цел според мен да си измият очите и лицето пред европейските партньори – нещо, което не мога да разбера защо очакват, защото може би 1000 пъти, не е преувеличено, а даже подценено, сме казвали, че ние кабинет с ГЕРБ и с тяхно участие, и с техен мандат няма как да направим. Така че за мен е странно донякъде, че са изненадани, но пък това поведение на сега им изнася така, разиграване, обвинения… Нека да не пропусна тук, че бяха обвинени и журналисти, народът беше обвинен, както винаги, в някои от изказванията им. И дори днес от трибуна отново си позволиха да обвинят сега пък народните представители, че нямало кабинет. Ами не, изборът е в техните ръце. Те са спечелилите, дори с малък процент, но първа политическа сила, и аз лично ги призовавам да престанат да тупат топката и да разкрият какъв е следващият им ход.  

Кое беше препъникамъчето – да станем още малко в тази тема? Името на Асен Василев ли беше наистина?  

Смятам, че се търсеше някакво извинение, някаква причина. Щом няма наши имена, значи вашите не стават. Тъй като специално пък за г-н Василев, то дори в анекдот се превърнаха някои от коментарите на Борисов – бил му "най-добрият приятел“, пък после нямало как той да бъде, но той бил добър финансов министър, но сега той трябва… Много е нелоялно, некоректно към българските граждани, които в продължение вече наистина на последната година са изморени и очакват държавническо поведение. Стана клише този израз, но това е истината. Кое е държавническото в това да осъзнаваш, че мандатът ще ти бъде връчен буквално до дни, и да не казваш в каква посока очакваш да се развие положението след това? Ние дори не виждаме тази велика програма, която ГЕРБ заявиха, че имат.  

Още не сте видели?  

Призовавахме ги и отново днес в разговор да ни покажат с какво е толкова по-различна от нашата, къде са тези детайли, които са били значими. Важно ни е да знаем те искат ли да се прегърнат буквално и да управляват заедно със своите предходни партньори, или да минат напред.  

Това е много важен въпрос – ще видим ли отново "хартиена“ коалиция, вече във вид на правителство. А сега накъде? Това е разговорът, който продължаваме с Деница Симеонова – депутат от "Продължаваме промяната“, временен председател на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз. Това е новина от около един час, такова решение се е взело, докато се определят постоянните председатели, тези, които са били на 48-мото Народно събрание като председатели, в момента да поемете – нали правилно разбирам. И това все пак е донякъде работещо решение. Какво обаче би означавало и според вас реално ли е да стане "хартиената“ коалиция управленска, т.е. ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС?  

Това, което виждаме, последните развития, в които ГЕРБ предложиха един дори не нетрадиционен, а недомислен бих го нарекла механизъм за ръководене на комисиите, само и само за да не заявят в момента публично с какво мнозинство и с чия подкрепа очакват да управляват, защото принципно това мнозинство би определило и разпределението на комисиите, и тези, които ще ги оглавят.  

Ние съвсем конструктивно отново предложихме да има все пак някакъв определен срок, за който да се направи тази отстъпка, например за първото заседание, в което да кажем да се приемат правила за работа на тези комисии, и след това да може отговорността да се поеме от постоянен и легитимно избран председател. Това предложение не беше прието, в резултат на което в момента, до избиране на нов председател, ще ръководя комисията аз. Но тук въпросът е друг и той не е съвсем технически, както може би звучи за хората, които ни слушат. Въпросът е, че когато партиите говорят за това, че искат да видят механизъм за разследване на главния прокурор – една друга тема, която в момента е актуална, когато и заявяват и казват, че искат да получат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, те трябва наистина да направят така, че да се поеме ръководството и в комисиите, да се насрочи дневен ред с важните законопроекти, включително бюджета, и да се случват нещата успешно. Виждаме едно желание, така да кажем, да се върне мнозинството от 48-мото Народно събрание, където както и вие посочихте, основната цел, задача и единственото "постижение“ е промяната на Изборния кодекс от тази "хартиена“ коалиция. Тя няма много причини да иска да се обяви публично, виждаме, че дават противоречиви сигнали партиите, които участваха и промениха Изборния кодекс – знаем, ГЕРБ, ДПС и БСП. И за мен като граждани е важно да знам дали ще се върнем към миналото, където имаме и санкционирани представители в тези партии, имаме едно наследство от пробити магистрали, дали биха желали да ни предложат отново това, дали искат да отидем на избори, които според мен ще доведат до абсолютно същия сценарий, само че ще сме загубили още време България като реформи и развитие, или ще подкрепят един кабинет на малцинството, който абсолютно прозрачно, почтено и смятам честно и предвидимо сме представили, за да може България да продължи напред, не назад към миналото, а напред.  

Какъв е процентът на вероятност те да подкрепят правителство на малцинството според вас?  

Според мен лично ГЕРБ наистина трябва да направят свой избор. И оценявам така тяхното колебание като това все пак да има някакъв шанс те да вземат добро решение за България. Защото тук много често се говори и в интервюта, разбира се и в пленарна зала, и в разговорите между партиите: "Вие можете ли да говорите един с друг, вие не се харесвахте, пък сега очаквахте подкрепа“. Смятам, че всички забравят, политици и по-млади, и по-стари, че тук става въпрос за бъдещето на България, не става въпрос за това те дали ни харесват или не ни харесват, става въпрос, че ние смятам изключително конструктивно сме представили план, който знаем как да изпълним, и дори въпреки че нито Конституцията, нито никой изисква от нас, сме представили и хората, които ще го изпълняват, с всички рискове, които това води, с всички разбира се допълнителни усложнения, които води това за нас. Така че призовавам ги вместо аз да му оценявам шанса, те самите да кажат накъде отиват и защо биха се върнали назад, или защо не биха ни подкрепили, защото реални аргументи не виждам. Виждам детски игрички, което българите не заслужават.  

Те вас също обвиняват и във високомерие. Аз опитвам да защитя другата страна, която в момента не присъства тук, и не съм и я канила, защото в крайна сметка искам да чуем вас, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Те все пак са първа политическа сила и очевидно очакват вие да се държите като втори и да ги слушате. Вие очаквате обаче те да се държат като, как да кажа, по-зависими от вас, защото имате прекрасна програма. Възможно ли е все пак тези противоречия да бъдат овладени в името на евроатлантическите ценности, които да съжаление една част от парламентарно представяните сили не представляват, и чиято маса за съжаление продължава да се уголемява, докато вие не намерите общ език?  Сега отиваме отново към сложните парламентарни дебати и теми. За съжаление те не са обърнати към нещо, което очакваме да видим: градежа на България, бюджета на България, стратегията за влизане в Еврозоната и "Шенген“, какво трябва да се направи икономически, финансово, за да озовем там. Все още се спори какъв и дали да бъде редовният кабинет. Много благодаря на представителката на "Продължаваме промяната“, че буквално напусна парламента, за да бъде част от ефира на "Фокус“, и ще се върнете там след малко. В предишното ни включване завършихме с обвинението на ГЕРБ към вас, че по-скоро се държите като първа парламентарна сила, поставяте условията, категорични сте, че не искате да управлявате заедно с ГЕРБ. И това по някакъв начин очевидно дистанцира все пак най-добре представилата се на изборите коалиция.   

Напротив, аз не бих се съгласила въобще с тях, защото смятам, че ние им помогнахме. Бихме могли като всяка друга партия да си тупаме ние топката, да си чакаме втория мандат, да кажем: "Няма проблем, действайте си вие, ние когато дойде нашия ред, ще ви кажем какво ще правим“. Ние направихме нещо нетрадиционно: ние им показахме и визията си, и състава на кабинета, и програмата, която към този момент за 18 месеца сме преценени ,че можем да изпълним. От друга страна какво наблюдаваме от тях: нито казват за какъв период – чух един, три месец, ама за четири години била програмата, че то можело евентуално и за четири години, нито разбрахме – окей, очакват подкрепа да кажем от партиите, с които се управлявали преди, и от които очакват нали да ни върнат към миналото. Разбираме какво, колко от техните представители ще включат в кабинет, ще включат ли такива хора в кабинета и т.н. Така че да, те не се държат като първа политическа сила, но това не е по вина на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, а показва тяхната безпомощност. Наскоро в социалните медии видях се върти така една картинка, която показва много ясно схематично колко вече поредни избори когато станат първа политическа сила, ГЕРБ-СДС не успяват да сформират правителство. Когато "Продължаваме промяната“ беше първа политическа сила, факт, успяхме да направим правителство. Да, шансът на първия винаги е много по-голям и много по така лесно и предвидимо е да се състави кабинет когато си първи. Така че техните обвинения ги разбирам, те донякъде са вик за помощ, желание да забавят отново нещата, да поставят обществото, нас включително в момента да обсъждаме техните така твърдения и думи, но равня въпрос вие го зададохте по-рано: кога започваме с бюджета, кога започваме с реформите, които са толкова наболели, че виждаме например една Унгария се принуди да приеме съдебната си реформа, за да й бъдат отпушени евросредствата. Трябва ли да стигнем до там, че Европейската комисия по някакъв начин да ни санкционира, за да се събудим и да почнем да правим нещата, които обещаваме от годините, които са ни предписани от институциите от години като необходими реформи? Надявам се, че не, и се надявам да видя в тях това отговорно отношение, което твърдят, че имат, а нашето, смятам е видно за всички, които следят ситуацията, е такова.  

Това означава доколкото ви чувам, че не всички мостове са изгорени?  

Даже не става въпрос за мостове аз, това се опитах и преди предната пауза да обясня. Смятам, че нашата цел, нашият адресат за всички разговори, които водим в парламента, и които между другото смятаме и благодарение на нас станаха по-конструктивни, трябва да са насочени към интереса на хората. Интересът на хората, повече от ясно и разбираемо е: да няма нови избори.   

Да има редовно правителство с евроатлантическия приоритети, защото ние принадлежим на Европейския съюз и НАТО, нека да си го кажем, повтаряме, защото този избор е направен отдавна, и той е за дълго време напред. Деница, нека да завършим накратко, но много позитивно: вие правите един конкурс, нека само да отворя една малко по-широка скоба, че Деница е силно насочена към интересите на малките, на средните предприятия, работи с бизнеса от Северозапада, бизнес ориентирана млада дама е, и сте ориентирана много и към младите хора. Направи ли сте конкурс за млад европеец, чиито финал ще бъде на Денят на Европа 9 май. Тогава ще се чуем отново най-вероятно, за да чуем тези млади хора. Имаше ли интерес и дали европейската идея по някакъв начин не е накърнена от качеството на дебата у нас напоследък, за политическия дебат говоря?   

Радвам се, че може в заключението на разговора ни да споделим нещо положително. Да, стартирах инициативата "Млад европеец“, именно с желанието така да събудим интереса към европейската тематика, бъдещето на Европа и ролята на България в Европейския съюз в млади хора между 18 и 25 години. Не знаех какъв ще бъде интересът, но съм изключително щастлива да ви споделя, че днес е крайният срок, който планирам да удължа до неделя, за да има още повече кандидатури, но вече има много, много интересни послания, които получих от тези млади хора. Те трябва да запишат видео, в което ми споделят три причини защо се чувстват европейци или визията им за България и Европейския съюз. И виждам истински интерес, виждам истинско желание на тези млади хора да са част от европейския диалог, и това ме обнадеждава. Ще се радвам да споделя по-подробно и така по-интересните истории, които ми направиха впечатление. И в последствие ще поканя най-добрите автори на видеа в Народното събрание, където заедно с тях да дискутираме бъдещето на България в Европа, защото България е на младите хора. И каквото и да се случва в парламента, и където така и да ни отправят с разни така политически хватки и схватки постоянно, важно е да мислим именно за тяхното бъдеще, за нашето бъдеще. И аз ще направя всичко възможно докато съм народен представител да защитавам интереса именно на младите.  

Ще бъдем част от този разговор и послание, защото наистина младите определят бъдещето на Европа. Деница Симеонова, част от "Продължаваме промяната“, отново ще бъде част и от парламента след като сподели ефира на радио "Фокус“. Много благодаря.   

Ива ДОЙЧИНОВА