Тази седмица в рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" своите рецепти представя Мариела Нордел. Те са изключително подходящи за предстоящия празник Свети Валентин. Нордел е истински космополит и полиглот. В жилите й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Израстнала в различни точки света, благодарение на които получава качествено образование. Преди известно време бе удостоена със званието "Бизнес дама на годината". Тя е журналист, пиар и кулинар.

През годините е работила различни неща – от пиар на популярни чуждестранни личности до ресторантьор. Рецептата, която ще ни представи днес е Шведска кална торта.

"Тя винаги създава незабравимо впечатление, много пристрастяваща и е много лесна за приготвяне. Рецептата е - разтапяте на водна баня 200 грама краве масло с 200 грама шоколад. Ако имате възможност, използвайте черен, но и с всякакъв друг става вкусно. През това време разбивате 4 жълтъка със 150 мл захар до побеляване - трябва да се разбият с миксер и отделно четирите белтъка с една щипка сол и с 1 чаена лъжичка лимонов сок, докато станат на твърдя пяна. Разбитите белтъци и жълтъци се смесват внимателно, да не спаднат, с шпатула много леко. И всичко прибавяте към шоколадовата смес, разтопения шоколад с маслото, което сте разтопили. Добавят се 250 мл брашно, разбърква се и се изсипва в намаслена форма за торта 19 или 21 см. Забележителното тук е, че се пече много малко - 15 минути на 175 градуса. Няма да се притеснявате, ако отвътре, като я пипнете е мека, тя после се втвърдява допълнително. Оставяте я да изстине. При поднасяне се поръсва отгоре с пудра захар и може да компанирате с топка ванилия сладолед или разбита на сняг сметана, с плодове - малини, ягоди. Всичко това е подходящо", разказа Мариела Нордел.