В рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" този път ви представяме рецепта за шопска салата и пастет от пъстърва от Шеф Таньо Шишков.

“Придържайки се отново към вкуса на Балканите и към териториалността на нашата кухня, тъй като е много трудно да говорим за Българска национална кухня, при все това, че Балканите са една изключително затворена микросистема от  кулинарни вкусове, затворена микросистема от рецепти. Много е трудно нали, ако кажем, че мусаката е българска - Гърция и Турция ще ни я превземат. Ако кажем, че е гръцка - ще се случи обратното. Има много интересен пример, как наричаме в България салатата от домати, краставици, зелени чушки, локалното ни сирене. Наричаме я “Шопска салата".

В Гърция обаче я наричат Гръцка салата. Само че те не използват краве сирене, а използват “Фета", което е тяхното локално сирене. В Сърбия е наричат Сръбска салата и те използват тяхното локално овче сирене. Но основата на салатата е една и съща, сега дали някой някъде ще сложи лук и маслини е въпрос по-скоро на вкуса на дадените семейства. Пак казвам, тук говорим за рецепти от преди 300 години, конкретните продукти са въпрос на избор на дадени домакинства. А иначе названието “Шопска салата" много добре знаете идва от “Балкантурист" - искали сме да имаме ястие, с което да не се изложим. Разбира се, няма какво да се изразим с тази прекрасна салата, сезонни пресни зеленчуци, хубаво локално сирене и затова сме решили да я наречем “Шопска салата" и да я патентоваме", разказа Шеф Шишков. 

"Една от любимите ми риби в България, въобще на целия Балкански полуостров, а защо не и в света, а именно пъстървата. Дъговата пъстърва е изключителен екземпляр, още известна като балканка, една от може би най-вкусните риби. По отношение на това дали е полезна? В смисъл нивото й на полезност няма да го коментирам, тъй като не съм диетолог. Второ, всяка храна, когато е част от разнообразна диета, тя е полезна по свой начин разбира се, стига човекът да няма хранителни непоносимости или хранителни диети, които трябва да спазва, поради здравословен характер. 

От тази пъстърва обаче, аз  предлагам да направим един пастет, за да разчупим малко стигмата на това, че една риба трябва да е пържена, или на скара, или на фурна. Ние ще я сготвим на пара, след което ще я обезкостим. Ще я овкусим със сол, пипер, с малко мазнина, ще я намачкаме. И тук е моментът, в който, ако искаме, можем да интегрираме малко хумус в този пастет. Може да интегрираме някакъв вид ядков тахан, можем да интегрираме дори крема сирене, ако искаме. По този начин ще обогатим вкуса, ще я направим по-хранителна, по-разнообразна и можем да я поднесем с прясно изпечен хляб, ако имаме нерви да си печем хляб. Ако не има достатъчно много крафт пекарни вече в големите градове", каза още той.