Вземете малко хаши (японски клечки) и се пригответе да се насладите на любимото си суши.

В чест на Международния ден на сушито на 18 юни, от Fox News предлагат четири факта, които трябва да знаете за популярния японски принос към кулинарията.

1. Не са необходими сурови морски дарове

Въпреки че традиционното суши включва някакъв вид сурови морски дарове, това не е изискване, според главния готвач Анди Мацуда, който ръководи Института за суши готвачи в Торанс, Калифорния.

На японски суши означава "кисел ориз".

Сушито не се нуждае от сурова риба – или изобщо от риба, за да се счита за такова. Единствената необходима съставка е оризът, който трябва да се маринова с оцет.

Варени морски дарове, зеленчуци или други меса могат да бъдат слагани в някои определени видове суши.

Примери за суши рулца без сурова риба са рулцето от авокадо, бостънското рулце, калифорнийското рулце и драконовото руло.

2. Обяснение на "зелените неща".

Каква е тази пикантна зелена бучка паста, която придружава сушито ви?

Известно като топка уасаби, това всъщност не е "истинското зеленчуково уасаби", обяснява Мацуда. Вместо това, това е смес от хрян, горчица на прах и зелен хранителен оцветител.

Начинаещите с яденето на суши обикновено смесват уасабито със соев сос, за да се създаде нещо като "пастоподобен кетчуп". Но това не е начинът, по който някой от Япония би го изял.

"Ние никога не правим това", казва готвачът, който е роден в Кобе, Япония.

Реалността е, че уасабито в повечето японски ресторанти в Съединените щати не е толкова "люто“, така че всеки, който го яде, вероятно няма да бъде изненадан от вкуса му.

3. Начинаещите могат да опитат това

Мацуда препоръчва калифорнийското руло за всеки, който мисли да опита суши за първи път.

Калифорнийското руло е смесица от ориз, месо от раци, авокадо и краставица.

Авокадото е плод, който не се среща в Япония, така че калифорнийското руло е създадено "за американците“ смята Мацуда.

Мацуда също предлага лека риба като скумрия или риба тон, но ако яденето на сурова риба е "трудно" за някой нов в света на сушито, той предлага нещо сготвено като скариди или змиорка със "сладки сосове".

4. Подготовката е изкуство

Готвачите в Япония са самоуки за правилното приготвяне на суши и може да отнеме години, за да усъвършенстват занаята. Това е така, защото японските суши готвачи там не обяснява стъпка по стъпка приготвянето на тази храна на друг готвач.

"Те не ви учат. Те не споделят с вас", разказва Мацуда.  

В САЩ обаче амбициозните готвачи на суши могат да вземат двумесечен курс и да научат изкуството на приготвяне на суши. Там учениците учат всичко - от това как да режат различни видове риба и как да наточат ножовете си до това как правилно да изплакват и готвят ориза .