Много хора често претоплят сготвена храна, без да знаят, че това може да крие опасности за здравето. 

Изследователите на храните от Two Wombats споделиха списък с 10 храни, които не трябва да претопляте на следващия ден.

1. Яйца

Остатъците се консумират най-добре студени или добавени към студени ястия като салати. Претоплянето на сварени яйца крие потенциален риск от хранително отравяне.

2. Гъби

Те се развалят бързо, така че може да получите стомашно разстройство.

3. Картофи

Изисква подходящи методи за нагряване, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Сварените картофи трябва да се съхраняват само в хладилник и не трябва да се затоплят повторно в условия на ниско съдържание на кислород, като например във фолио.

4. Ориз

Загряването на такава храна може да предизвика растеж на бактерии и да причини повръщане, диария и общо стомашно разстройство. Ястията с ориз се консумират веднага след готвене.

5. Морска храна

Експертите съветват да ядете всички морски дарове наведнъж. Ако има остатъци, не трябва да се оставят на стайна температура повече от два часа, а след това е по-добре да не се претоплят, а да се използват в студени ястия.

6. Масла

Някои масла, включително масла от авокадо, орех и гроздови семки, могат да гранясват при повторно нагряване.

7. Бебешка храна и кърма

Претоплянето не е препоръчително - това минимизира хранителното съдържание и също така увеличава риска от възможно отравяне.

8. Ряпа

Високото съдържание на вода може да доведе до превръщането на нитратите в потенциално вредни химикали при повторно нагряване. За оптимална безопасност експертите препоръчват да консумирате варена ряпа в деня на приготвяне.

9. Спанак

Процесът на нагряване може да превърне нитратите в нитрити, което е свързано с потенциални здравословни проблеми. Остатъците от спанак се консумират най-добре студени.

10. Цвекло

По-добре е да не претопляте ястия, съдържащи цвекло. Вместо това ги съхранявайте и консумирайте студени. Прегряването също може да развали текстурата и вкуса на зеленчука, пише vesti.bg.