В рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" този път ви представяме любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков.

Тази салата съдържа три основни компонента: домати, катък и червена чушка.

“Интересното при червената чушка е начинът, по който аз поднасям тази салата в заведенията ми. Червената чушка я минавам през брашно и я пържа. За мен пържената червена чушка е изключително вкуса, едно от нещата с които мога да живея цяло лято - сирене, домати и пържена червена чушка. Тъй че чушката минава през сол, брашно, пържим в мазнина по избор.

Доматът го режем на едро или както предпочитаме, катъкът може да бъде заменен със сирене, олио - включваме олио, тъй като все пак говорим за балканска или българска салата. Тук е моментът да кажем, че олиото не е по-вредно от зехтина или обратното, в смисъл и двете са растителни мазнини. Просто основната разлика всъщност е, че зехтинът дава много силен вкус и аромат на маслини. И ако искаме салатата ни да няма вкус и аромат на маслини - използваме олио. Ако нямаме против маслините - използваме зехтин", обясни шеф Шишков. 

И още за растителните мазнини и тяхното приложение в света на кулинарията:

“Зехтинът е прекрасна растителна мазнина, не ме разбирайте погрешно. Изключително териториална, балканска, все пак знаете, южната ни съседка е изключително голям производител на зехтин и на маслинови дръвчета. Но аз нямам проблем с традиционните български растителни мазнини, нямам проблем с шарлана. Не знам дали знаете какво е шарлан, това е нерафинирано слънчогледово олио. Или както много стари хора в България, като им кажеш шарлан, те казват “А, това е олио". Понеже, когато са си правили преди 100 години, вероятно на възрастните хора техните родители са си правели олио в преси, локални преси по селата. Хората са използвали слънчогледовите семена, не са рафинирали олиото, а са използвали нерафинирания продукт от него, който са наричали шарлан, още известен за тях като олио. Тъй че няма проблеми, използвайте олио, разбира се".