Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владимир Тодоров.

През 2016-та той печели приза "Готвач на България“ в най-голямото кулинарно състезание, организирано от Българска Асоциация на професионалните готвачи. Преди това в САЩ, щата Вирджиния, печели приза в категорията "Най-добър кулинарен студент“.

Шеф Тодоров има два ресторанта. Първият е наречен Fake French, в който предлага авторска кухня с френски техники и български продукти. Другият - The Sando Shop, се заиграва с азиатските вкусове и от няколко години е част от столичната street food култура.

Днешното предложение на шеф Тодоров е с пилешко, сметана и броколи. Можем да ги приготвим по няколко начина.

Кой е най-лесният и бърз начин?

"Започваме с нарязването на пилешкото филе. Овкусяваме го със сол и пипер в горещ тиган, докато го запечатваме от двете страни. Когато стане готово, го изкарваме от тигана, слагаме броколите вътре и ги сотираме с малко масло. В същия тиган запържваме малко лук, чесън, червена чушка - каквото имаме в хладилника. Добавяме сметаната, малко бульон и горчица. Накрая слагаме броколите в една дълбока чиния, отгоре пилето и заливаме със сос. Това е най-бързият вариант“, обясни той.

Кой е по-бавният вариант?

"Взимате пилето, нарязвате го на един пръст дебелина, малко под ъгъл, за да стане като малки скалопини. Обираме горната част на броколите, за да остане най-зелената им част. Остатъкът от броколите може леко да пасираме, без да стават на пюре. След това овкусяваме със сол, черен пипер и някакви подправки, които харесваме. Вземаме един тиган, овалваме пилето в брашно и го запечатваме от двете страни на горещ тиган.

Вадим пилето, слагаме броколите, малко лук и чесън и пържим. Добавяме около 50 гр. бульон, за да омекне, заедно с малко сметаната, сол и пипер. Може да прибавим кашкавал или пармезан и лимонов сок, така че да изглежда като ризото. Редим броколите в дълбока чиния, отгоре пилето и сме готови“, даде инструкции шеф Тодоров.