Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владислав Пенов. Той е кулинарен артист. През годините шеф Пенов усъвършенства уменията си в престижни български ресторанти, след което излиза на международната кулинарна сцена - в Бристол, Копенхаген.

В момента е шеф готвач и съсобственик на ресторант Космос, който беше избран за ресторант на годината.

Днешното предложение на шеф Пенов е бъркани яйца с лапад и овче сирене върху препечен квасен хляб.

"За вечеря, понеже сега е сезонът на зелениите и лападът ми е доста любим, едни бъркани яйца с лапад и овче сирене върху препечен квасен хляб. Мисля, че е доста добре.

Апетитно звучи, става и за вечеря, става и за закуска, може и за обяд. Въобще нямаме претенции към това", казва готвачът.

Какво ще ни бъде необходимо? 

"Ще ни трябва една връзка лапад, 6 яйца, около 50-60 грама масло, сол черен пипер, 2-3 стръка пресен лук и по възможност квасен хляб. Задушаваме в тиган на умерен огън пресен лук, нарязан дребно, за около минута и добавяме предварително измития и нарязан на едро лапад", казва той.

Как да приготвим лапада?

"Много е важно да му махнем жилите, за да не остане на конци. Добавяме малко масло. След 2-3 минути готвене, когато водата му поизври добавяме яйцата и объркваме много хубаво на тих огън. Готвим ги на тих, за да не се припържат и ида не станат сухи. Овкусяваме с много малко сол и прясно смлян черен пипер. Гледаме да не ги пресготвим – около две минути се готвят. И накрая добавяме студена бучка масло, трябва да се получат кремообразни. След това тази смес я разпределяме върху препечени филии, предварително ги намазвам с масло, натрошаваме овче сирене отгоре и сервираме веднага. Поливаме с малко масло с червен пипер", даде инструкции гонвачът.

"Много лесно и много вкусно същевременно", категоричен е шеф Пенов.