Десертът генерално в традиционната балканска кулинария често е пренебрегван. Това каза за рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" Шеф Таньо Шишков.

"Първо, поради факта, че много трудно можем да говорим за традиционна балканска захар, при все това, че захарта е пристигнала на Балканския полуостров в края на XVI началото на XVII век от Южна Америка. Естественият подсладител, който Балканите са познавали до този момент, това е бил медът. И точно затова нашият десерт ще бъде фокусиран върху меда и върху една много любима българска рецепта мога да го нарека, това е нещо, което е вдъхновено от моето детство между другото. Аз го предлагам в този му формат в някои от обектите ми. Наричам го “Вкусът на детството" десерта и той е в общи линии кисело мляко с мед", каза шеф Шишков.

"Разбира се, когато един човек, който има кулинарни познания каже “кисело мляко с мед", това не означава кисело мляко с мед буквално. Но сега ще ви кажа няколко тънкости как да направите този десерт с наистина неща, които всяко домакинство притежава вкъщи. Може да го вдигнете много на следващото ниво. Кисело мляко, мед и орехи са основните продукти, които ще използваме. Аз лично обичам да добавям малко маскарпоне в киселото мляко", каза още той.

Защо се добавя маскарпоне?

"Разбира се, маскарпонето може да бъде заменено с всякакво друго солевато  крема сирене. Но ако ще използвате солевато крема сирене ще трябва да вдигнете малко количеството на меда, защото трябва да компенсирате, да балансирате солеността на сиренето. Избиват се сирената с киселото мляко, добавя се малко мед, за да се подслади самата смес. И по този начин тази смес можете да приберете във формички, които имате. Ако имате силиконови форми, дори да са коледни формички, няма никакъв проблем. Приберете ги така във фризера, оставете ги да замръзнат и така ги поднесете. ю

По отношение на меда, който ще добавим впоследствие, можем да си направим един крокан с два вида орехи - печени и сурови. Защо ще използваме печени и сурови орехи? Защото търсим различни текстури в това ястие. Печеният орех на сух тиган просто ги запечете на умерена температура, ако искате да сте малко по-интересни за вашите гости или за вашето семейство. Можете да добавите малко сол към ореха, защото комбинацията на сол с мед и ядки всъщност придава един много интересен привкус на това ястие. По отношение на поднасянето, най-лесният вариант да поднесете този десерт без да се затруднявате - отивате да си купите едни хубави ореховки от пекарна по избор и да поднесете киселото мляко с мед, печени и сурови орехи, заедно с най-вкусната българска сладка може би, именно ореховката", каза още шеф Таньо Шишков.