Сеизмичността на Одрин бе обсъдена в първата сесия на Първия национален симпозиум в Одрин, чийто домакин е Тракийският университет.

Директорът на приложния и изследователски център за управление на природни бедствия на Тракийския университет проф. д-р В сесията, председателствана от Мехмет Али Кая, Ердинч Услан. Мехмет Йозчейла, които са студенти в Института за висше образование на университета в Чанаккакле, Отдел за управление на риска от природни бедствия, направиха презентация за сеизмичността на Одрин.

В презентацията беше подчертано, че 31 земетресения са засегнали Одрин и околностите му в миналото, а днес Северноанадолският разлом в Турция и разломите в България и Гърция могат да причинят щети в града.

"Трябва да се имат предвид възможните земетресения в България и Гърция“

Директорът на приложния и изследователски център за управление на природни бедствия на Тракийския университет проф. д-р Мехмет Али Кая каза за "Анадолската агенция", че Турция и околните страни са на активни разломни линии.

Напомняйки, че големи земетресения са се случвали в Одрин в миналото, Кая каза: "Когато разглеждаме Одрин, трябва да имаме предвид не само земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос на Северноанадолската линия на разлома, но и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция.

Кая посочи, че трябва да се обсъждат въпроси, свързани с изграждането на безопасни конструкции, а не да се прогнозира кога ще се случи земетресението.

Заявявайки, че връзката структура-почва трябва да бъде добре установена, Кая каза: "Ако знаем земята, върху която ще изградим конструкцията и я дадем на строителни инженери, нямаме съмнение, че ще създадем солидни структури.  Само така можем да изградим безопасни от земетресения структури.“ отбеляза той." каза още той.

Изследователят на земетресенията Ердинч Услан заяви, че трансграничните земетресения могат да причинят щети в Одрин и околностите му.

Обяснявайки, че няма активен разлом, минаващ през центъра на град Одрин, но има активност около него, Услан каза: "В новата история е имало земетресения с магнитуд над 7 в Пловдив, България, през 1928 г. и в Хавса област Одрин през 1752 г. Виждаме ефектите, които Одрин е преживял при земетресенията в историческия период "Изследваме щетите, които ще претърпи в случай на бъдещи земетресения. В България има Маришки разлом. Прогнозираният максимален магнитуд на земетресение е 7 степен. Цикъл на повторяемост е неизвестен. Най-застрашени населени места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора. Този разлом стига до Одрин и изглежда няма продължение след това. Нашата работа по този проблем продължава" каза още той в заключение.