Експеримент ще установи дали жените ще могат да забременяват в Космоса. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Нидерландецът Егберт Еделбрьок смята, че ако ние искаме да направим следващата стъпка и да станем космическа раса, трябва сериозно да се замислим върху това може ли жените да забременяват в Космоса. С тази цел той създава стартъпа SpaceBorn United и специална минилаборатория, която ще бъде изпратена в Кодмоса. "Целта е да се види дали инвитро оплождането още на ниво епруветка може да се случи в Космоса и дали ще доведе до ефективно делене на клетките и до начална фаза на формиране на ембриона", разказа доц. Тодорова.

Япония вече е провеждала подобен експеримент с риби в Космоса. Още през 1984 г. Русия пък е изследвала бременността при плъхове в космическото пространство. "Те са имали много голяма трудност да родят, тъй като мускулите на матката не са функционирали както трябва. Всички малки са умрели, а след като възрастните плъхове са се върнали на земята, едва са оцелели. Т.е. при бозайниците става доста по-сложно", обясни Мариана Тодорова.