Microsoft забрани използването на свой изкуствен интелект за лицево разпознаване от полицията в САЩ. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Microsoft е най-големият спонсор на OpenAI, който инвестира повече от 10 милиарда в разработката на ChatGPT 3 и 4. Компанията е съинвеститор и в един продукт на OpenAI, който се нарича Azure и се използва за лицево разпознаване, обясни доц. Тодорова.

"Това ми намирисва и на вътрешен скандал между OpenAI и Microsoft. Вероятно Microsoft са се изплашили, защото правейки много вътрешни експерименти са видели, че тази система за лицево разпознаване халюцинира и има тежки расови предразсъдъци", предположи тя.

Имиджовите щети за Microsoft биха били големи, ако такъв изкуствен интелект даде грешно предположение или изяви тежки расови предразсъдъци.

През миналата седмица американският производител на технологични оръжия Axon обяви, че работи с OpenAI за лицево разпознаване и телесни камери и ще таргетира престъпници. "Най-вероятно тяхното намерение е да го използват и като оръжие. Един изкуствен интелект би могъл да "изхалюцинира", че човек е престъпник, просто защото прилича на друг престъпник или защото не е обучен достатъчно добре какви черти имат различните раси. Тъй като хипотетично това е напълно възможно, вероятно Microsoft не иска да участва в такъв проект поради тази причина“, коментира Мариана Тодорова.