Туберкулозата е една от най-смъртоносните болести в света. Това е основната причина за смъртта на хората с ХИВ и убива около 1,5 милиона годишно, въпреки че е предотвратимо, съобщават от Voice of America.

Д-р Нумпулело Мутупа е в челните редици на тази битка. Тя ръководи Клиниката по туберкулоза в известна държавна болница в Йоханесбург. Д-р Мутупа се сблъсква с жестоката реалност – много хора в ЮАР умират от заболяването, защото не получават своевременно лечение.

Новото изпитване на ваксината M72 е искра надежда в борбата за ограничаване на разпространението на туберкулозата. Тя действа при хора, които имат латентна туберкулоза, а именно, когато инфекцията е в тялото, но индивидът не се чувства болен и не може да разпространи болестта. Туберкулозата се активира само, ако имунната система отслабне, така че е опасно, когато имунитетът е компрометиран, като е при пациентите с ХИВ или СПИН.

Изпитването на ваксина M72, ръководено от Института за медицински изследвания на Бил и Мелинда Гейтс и Wellcome Trust, представлява съвместно усилие, в което участват 20 000 души. Проучването включва 60 обекта в световен мащаб, от които 32 са в Южна Африка.

Ваксината има и епидемиологична полза, тъй като тя може да предотврати предаването на инфекцията, казва Емилио Емини от Института за медицински изследвания на Бил и Мелинда Гейтс. Експертите са съгласни, че единственият начин да бъдат намалени случаите на туберкулоза е чрез създаване на ваксина, която работи и за юноши, и възрастни.

Професор Вилем Ханеком, директор на Африканския здравен изследователски институт, провежда изпитванията на ваксините в селските райони на Квазулу-Натал, ЮАР. Той обяснява, че предварителните резултати показват, че ваксината M72 е много обещаващата - дава ефикасност от 50% при получилите дозата. Това може да спаси 8,5 милиона живота и да предотврати 76 милиона нови случая, според Световната здравна организация.

Пълните резултати от изпитанията на ваксината ще излязат след пет години. Ако те са успешни, пускането на пазара може да започне през 2030 г., съобщават от VOA, цитирани от NOVA.