Близо половината от участниците в движението по света са засегнати, твърди проучване на Центъра за изследвания и иновации на Ford. Затова едни умират от щастие, че ще пътуват за морето, но други треперят само при мисълта какво ги чака, докато най-сетни спрат на брега.

За щастие, автомобилните експерти вече измислиха набор от четири удобни трика, които можете да използвате, за да победите автомобилната болест.

Оправeте очите

Автомобилната болест се причинява от повтарящи се движения във вътрешното ухо. Базира се на същите принципи като вашето равновесие, което определя баланса ви. Точно както когато се опитвате да стоите на един крак, да държите очите си нагоре и да се фокусирате върху фиксирана точка, трябва да се опитате да избегнете движението около вас. Опитайте да изберете забележителност, пътен знак или дори само хоризонта и дръжте погледа си заключен върху него. Уверете се, че не гледате пътя (освен ако не шофирате и сте в натоварен участък). Нито пък самата кола.

Разсейте се

Откъсването на ума от автомобила също е жизненоважно. Разсейването на вниманието с музика, аудиокнига или подкаст може да бъде чудесен начин да опитате и да забравите, че се носите по пътищата. Разбира се, като шофьор просто бъдете сигурни, че нищо, което слушате, не ви кара да губите фокус върху света около вас. Пътниците също трябва да избягват четене или време пред екрана, тъй като това всъщност влошава нещата. Особено това важи за децата, на които най-често им се гади, но и най-продължително време са на телефоните.

Изберете правилното място

За да сведете до минимум симптомите си, седнете отпред. Или ако трябва да сте отзад, изберете средата. Взирането в неподвижна седалка пред вас, докато тялото ви усеща движение, може да предизвика смесени съобщения, които ви карат да се чувствате зле.

Чудодейно лекарство

И накрая, един от по-необичайните трикове всъщност може да е чудодейно лекарство. Експертите препоръчват да ядете джинджифил под някаква форма един или два часа преди да тръгнете на път.

Независимо дали е суров, в чай, като таблетка или дори в бисквити, той може да помогне да се преодолеят някои от най-лошите ефекти на болестта по време на пътуване. Джинджифилът съдържа 2 основни активни компонента: Gingerol и Shogaols. Те ограничават ефектите на ацетилхолина и серотонина в тялото, пише automedia. Серотонинът стимулира рефлекса на повръщане при хората, докато ацетилхолинът може да предизвика неволни стомашни рефлекси. Ограничавайки ги, джинджифилът може да помогне да спре стомаха ви да се чувства неприятно.