Всяка година все повече румънци отиват на Черноморието. Но мнозина предпочитат българското крайбрежие. Туристите споделят, че при българските съседи плащат разумни цени за по-качествени услуги, отколкото тук, пише Newsweek.ro.

Румънците често ходят на българското Черноморие. Казват, че получават по-добро обслужване. Всъщност много плажове в България са наградени със "Син флаг". "И ние имаме, но са малко", поясняват в Румъния.

За да бъдат отличени със "Син флаг", плажовете трябва да отговарят на над 30 критерия

22 плажа и яхтеното пристанище Диневи ще получат сертификат "Син флаг" през 2024 г. Това съобщи Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българско движение "Син флаг".

Тази година е с един плаж повече от предходната 2023 г. Сертификатите ще бъдат връчени на официална церемония между 20 и 30 май, която все още е в процес на организиране, подчертава Димитров.

Решението за връчване на сертификата на 23 локации в България взе международно жури в Копенхаген. Почти по цялото крайбрежие има сини знамена. Най-много отличени места тази година има на територията на община Несебър.

Българските плажове, които ще получат сертификат Син флаг са: Аркутино, Дюни - Юг, Дюни, Харманите, Созопол - Централен, Къмпинг Черноморец Бийч, Поморие - Изток, Несебър - Юг, Слънчев Бряг - Юг, Слънчев Бряг - Централен, Слънчев Бряг - Север, Свети Влас – Централен, Свети Влас – Нов плаж, Свети Влас – Изток, Обзор – Централен, Бяла – Юг, Плаж Хижа Черноморец, Слънчев ден, Златни пясъци, Кранево – Север, Албена, Бялата лагуна.

Сертификатът "Син флаг" е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, който подчертава плажове и пристанища по света, включително тези в известните български курорти.

За да спечелят наградата "Син флаг", мениджърите на плажове и яхтени пристанища трябва да отговарят на редица критерии, свързани с качеството на морската вода, информация за околната среда, безопасност, услуги и съоръжения. Участието в програмата "Син флаг" е доброволно и зависи основно от инициативността и амбицията на концесионерите на плажа, пише gna.org.gn.

Колко плажа със син флаг има в Румъния?

Румъния има 6 плажа, удостоени с титлата "Син флаг" през 2023 г.

Квалификацията, която се дава от Световната фондация за екологично образование, предлага на туристите гаранция, че на тези места водата и пясъкът са чисти и че има достатъчно спасители, готови да се намесят в рискови ситуации, пише airlinestravel.ro. 

За да получат син флаг, управителите на плажа трябва да отговарят на 33 критерия. Освен всичко друго, те са длъжни да имат места, специално организирани за водни спортове и пътеки за достъп за хора с увреждания. Те също така трябва да разпространяват информационни материали на туристите за поддържане на чистота и опазване на околната среда.

Синият флаг се счита за символ на опазване на околната среда с най-висок стандарт, поради което плажовете и развлекателните спортове, които имат това отличие, са най-търсените от туристите.