Пътешествията, това да съм на път към ново приключение, за мен е най-нормалното състояние в живота на един човек. Това каза в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова пиар специалистът и пътешественик Мариела Нейкова.

"Пътешествията са моя страст от детските ми години. Баща ми водеше групи по планините и детството ми е преминало в постоянни пътешествия. Целият този чар, който носи едно такова детство по планини, по палатки, по хижи с песни, с китари, цялата свобода, която носи тоя начин на живот, аз съм била отгледана и възпитана по такъв начин. Аз така съм научена, за мен това е най-нормалното състояние, което имам в живота си – състоянието да пътешествам,“ сподели тя. 

По думите й Тибет е спирка от голямото й азиатско приключение, което стартира от Хонконг, преминава през Китай, Индия и Непал, пътешествие, на което отделя повече от месец. "Няма как да отидеш на такава далечна дестинация, което е скъпо място откъм самолетни билети, логистика и т.н., и да не си отделиш повече време да прекараш в региона", каза тя и добави, че този регион е необятен и изключително интересен.

Тибет е автономен регион, който 50-те години бива анексиран от Китай. По време на инвазията са разрушени близо 6 000 манастира, много от тях световно културно наследство, а духовният водач на будистите Далай Лама успява да избяга през Хималаите в Индия.

В Тибет чужденци не могат да пътуват сами, там се влиза единствено и само с разрешение, което не се издава от Тибет, а от Китай, разказа още пътешественикът. "Нямаш право свободно да пътешестваш там, има забранени за чужденци територии, като предварително си закупуваш за колко дни да бъдеш там от китайски агенции, които определят и маршрута, по който да минеш. Нямаш право самостоятелно да се разхождаш, а си придружен от гид от тяхна страна", обясни тя и добави, че тибетците също са силно ограничени от китайските власти да пътуват както във вътрешността на страната, така и в чужбина.

Мариела Нейкова разказа още, че много впечатляващо е, че огромна част от Тибет дори и на голяма височина е проходим по перфектни пътища. "Китайците продължават да строят и на височини от порядъка на 6 000 м, и прокарват невероятни магистрали, които са безупречни, на които всеки може да завиди – без дупка, без копка". От Тибетското плато започва масива от осемхилядниците, които се развиват в посока Индия и Непал, като единият базов лагер за Еверест е ситуиран от тибетската страна. "Много е особена тази земя, свързана е с много легенди и с много предания. Много особен мистицизъм има".

Два са начините да се достигне до Тибет: единият е със самолет, но полетите са много лимитирани, а вторият и най-масово използва вариант е този с влак, като може да хване такъв от всички големи градове. "Много е интересно пътуването с този влак, защото минаваш цялото плато, качваш се от 2 000 м на 4 000 надморска височина. Невероятни гледки, но има и риск промяната в налягането да ти се отрази по неприятен начин".

Първото й впечатление от Лхаса – столицата на автономния регион, е от широки, красиви улици с бели фасади и цветя, като дори хотела, в който са настанени, е много луксозен и красив. Това се дължи на много средства, които се влагат от Китай за развитие на туризма, обясни пътешественикът. Тибетската кухня е много вкусна, с натурални продукти. Единственото месо, което влиза в тяхната кухня, е това на як, разказа още тя: "По време на престоят ми в Тибет опитах месо от як под всякаква възможна форма".

Най-свещеното място е за всеки будист е храмът Джокханг, който се намира в центъра на столицата. Храмът е изграден, за да съхранява статуя на Буда, за която се смята, че е направена още приживе и духовният учител е позирал за нея. Изключително впечатляващо за Мариела Нейкова е било, че на площада пред храма са разположени военни с танкове и се извършват много стриктни проверки, за да се стигне до храма. "Там е много интересно, защото виждаш вярващи, които извършват прострации – вид ритуално поклонение. Няма друго такова място и като обстановка, и като атмосфера с автентичните символи на будизма". 

Ася Александрова